I fjor omsatte Moelven Massivtre for over 21 millioner kroner, men gikk likevel med syv milioner kroner i minus.
Styreleder i Moelven Massivtre AS Åge Holmestad er lei seg for beslutningen, men ser ingen annen utvei.
– Etter flere års drift med betydelige kapitalbidrag fra eierne har vi dessverre ikke lykkes å få til lønnsom drift, sier Holmestad.
For lite volum
Moelven Massivtre AS har over tid hatt for lavt salg til å få lønnsom drift.
– Vi har blant annet for lite oppdrag til kunder som har massivtre som preferanse dvs. der massivtre er beskrevet som en del av løsningen. Det betyr for stor andel oppdrag som er i direkte konkurranse med andre materialer hvor de har en økonomisk eller teknisk fordel, mens massivtres største fordeler i disse tilfellene er begrenset til det estetiske, sier Åge Holmestad, styreleder i Moelven Massivtre.
Til Teknisk Ukeblad lister Holmestad opp flere fordeler med massivtre som det norske markedet ikke har tatt inn over seg.
– Det gir veldig stor fleksibilitet, det er lett å prefabrikkere med stor nøyaktighet, det gir kort byggetid og man får tørt bygg svært raskt.
Brakker
Tradisjonell norsk byggestil med stenderverk og et lett bjelkelag er en svært billig måte å bygge på. Massivtre kan ikke uten videre konkurrere på pris.
– Det er jo folk fra utlandet som kaller vår byggestil for brakker, der er mer vant til kraftige solide bygg og da tyr de lettere til massivtre, foreslår Holmestad.
Kun for hjemmemarkedet
Selskapet har ikke forsøkt å øke omsetningen gjennom eksport.
– Vi har i hvert fall ikke vært der så langt, svarer konsernsjef Hans Rindal i Moelven Industrier.
– Har dere vurdert eksportmarkedet?
– Kanskje ikke godt nok, men vi har hovedsakelig lokal produksjon der vi har markeder.
Tror på massivtre
Holmestad sier at eierne har tro på massivtre som byggemateriale og at Moelven-konsernet ønsker å tilby massivtre også fremtiden, men da basert på innkjøp. Det volumet man ser for seg er ikke tilstrekkelig til å få lønnsomhet i en egen fabrikk uten nye partnere som bidrar til økt salg.
– Vi ser svært gjerne at anlegget ved Krøderen leies ut, slik at eventuelt nye interessenter kan videreføre massivtreproduksjon der med et mindre kapitalbehov, alternativt at anlegget eller bedriften selges. Vi ønsker med dette å signalisere en åpenhet for et videre samarbeid med andre interessenter. Det ville glede oss stort om andre fikk det til, sier Holmestad.
Konsernsjef Hans Rindal forteller at selskapet har et moderne produksjonsanlegg.
– Vi er åpne for å snakke med alle, og vi kan også bidra med noe ordrer gjennom salg av prosjekter med kombinasjonen massivtre og limtre.
Fullfører ordrer
En styrt avvikling er tenkt gjennomført ved at bedriften fullfører de ordrer man har, og kommer derfor til å være i drift frem til jul. Alle de 25 ansatte blir sagt opp per 30. september.
I den grad ansatte slutter, vil ordrene kunne gjennomføres med supplerende bemanning fra andre Moelven-bedrifter eller innleid personell.
Dersom det ikke finnes nye interessenter, vil noen av bearbeidingsmaskinene bli benyttet i Moelvens limtreproduksjon, mens det øvrige utstyret og bygninger/tomt vil bli solgt.
– Styret beklager beslutningen på vegne av de ansatte og kundene, men slik vi ser det i dag er det ingen vei utenom, avslutter Holmestad.
Moelven Massivtre AS eies av Viken skog og Moelven Limtre AS, som hver har 47,2 prosent av aksjene. I tillegg har Krødsherad kommune en mindre post på 5.6 prosent. Selskapet har 25 ansatte.