FORSVAR

Norsk forsvarsindustri ordknappe etter oppslag om drapsplaner på europeiske sjefer

Russland har hatt planer om å ta livet av toppsjefene i europeisk forsvarsindustri, melder CNN. Kongsberg Gruppen og Nammo er ordknappe om saken.

Konsernsjef Morten Brandtzæg og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på et besøk hos Nammo på Raufoss.
Konsernsjef Morten Brandtzæg og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på et besøk hos Nammo på Raufoss. Foto: Heiko Junge / NTB
12. juli 2024 - 12:39

CNN oppgir flere vestlige etterretningsorganisasjoner og fem amerikanske og vestlige tjenestemenn som kilder for oppslaget. Leder Armin Papperger i tyske Rheinmetall beskrives som ett av målene.

Det skal ha blitt avslørt av en amerikansk etterretningstjeneste som i sin tur underrettet tyske myndigheter, bekrefter en høyt plassert tysk tjenestemann. Administrerende direktør Papperger ble så advart og beskyttet, og trusselen ble avverget.

Kreml avviser

Kreml avviser opplysningene om at amerikansk etterretning har avdekket planer om å drepe Papperger.

– Det hele presenteres i samme stil som andre falske nyheter. Derfor kan slike rapporter ikke tas på alvor, fastslår Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Den store tyske våpenprodusenten Rheinmetall framstiller artillerigranater og stridsvognen Leopard, som blant annet leveres til Ukraina. Selskapet er også i gang med å etablere fabrikker i Ukraina for å kunne produsere militært utstyr nærmere fronten.

F-16 som doneres til Ukraina får ikke brukes til operasjoner over russisk luftrom, sier en talsperson for Pentagon. Bildet viser en norsk F-16B som foretar en touch and go på østre rullebane på OSL.
Les også

Ukraina får ikke fly F-16 over russisk luftrom

Våpenprodusentene holder tett

Den norske våpenprodusenten Nammo er ordknappe om saken overfor NTB.

– Vi har et godt samarbeid med PST. Utover det har jeg ingen kommentar, sier kommunikasjonssjef Thorstein Korsvold.

Heller ikke Kongsberg Gruppen vil gå inn på saken.

– Vår sikkerhet gjenspeiler dagens sikkerhetssituasjon og de retningslinjer og anbefalinger vi får fra sikkerhetsmyndighetene i Norge. Utover det har vi ingen ytterligere kommentar om sikkerhetssituasjonen og sikkerhetsvurderinger, sier kommunikasjonssjef Ronny Lie.

PST: Ingenting konkret

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier på sin side at de ikke har noen konkret informasjon om endret sikkerhetssituasjonen for personer knyttet til norsk våpenindustri.

– Tidligere i år advarte riktignok PST om at faren for sabotasjehandlinger mot norske aktører involvert i våpenleveranser til Ukraina, har økt som en konsekvens av et mer uforutsigbart trusselbilde i Europa. Det berører også Norge og er en utvikling PST følger nøye med på sammen med våre samarbeidspartnere. Ser vi en endring, vil vi formidle det, sier seniorrådgiver Eirik Veum.

TV2 avslørte i helgen at høytstående russere eier hytter nær norske forsvarsanlegg. Statsminister Jonas Gahr Støre, her under framleggelsen av Forsvarets langtidsplan fredag, vil ta grep.
Les også

Vil ta grep etter sak om russiske hytteeiere i nord

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.