ENERGI

Oppstart for Balder X utsatt igjen – merkostnad på 4 milliarder

Vår Energi må igjen flytte oppstart av Balder X-prosjektet, fra fjerde kvartal i år til neste vår. Det betyr økte prosjektkostnader på over 4 milliarder kroner.

Oppstarten for Balder X har blitt flyttet flere ganger de siste årene, og nå flyttes oppstarten igjen.
Oppstarten for Balder X har blitt flyttet flere ganger de siste årene, og nå flyttes oppstarten igjen. Foto: Vår Energi
21. aug. 2024 - 08:56

Oppstarten for Balder X har blitt flyttet flere ganger de siste årene, og samtidig medført økte kostnader, sist gang i februar, da prosjektoppstart ble flyttet fra tredje til fjerde kvartal i år. Ny flyttes oppstarten igjen.

– Målet for produksjonsstart er flyttet til andre kvartal 2025, skriver Vår Energi i en pressemelding om utbyggingen onsdag.

Selskapet opplyser videre at utsettelsen av oppstarten medfører en ekstra prosjektkostnad på rundt 400 millioner dollar, tilsvarende 4,27 milliarder kroner i dag.

Doblet i pris

Balder X er en del av Vår Energis satsing på økt utvinning av olje fra Balder-feltet i Nordsjøen. Prosjektet har siden oppstart støtt på en rekke problemer, og hatt store kostnadsøkninger.

Da årets statsbudsjett ble fremlagt i oktober, ble det klart at prosjektet hadde nådd en totalpris på 44,5 milliarder kroner, en sprekk på 22 milliarder kroner, eller 97 prosent, og er doblet i pris, sammenlignet med anslaget i utbyggingsplanen. 

Nå er altså prosjektet blitt enda dyrere. 

I februar meldte selskapet at Jotun-skipet, en sentral del av prosjektet, var mer enn 90 prosent ferdig ved verftet i Stavanger. Planen var da å seile produksjonsskipet ut til feltet nå i august.

Avreise fra verftet er nå utsatt, fordi de ikke rakk å ferdigstille skipet i tide. 

Forlenger produksjonen

Balder X består av Balder Future-prosjektet og et boreprogram på Ringhorne. Det skal bidra til å forlenge produksjonen fra Balder-området på sokkelen til 2045 og støtte utviklingen av nye funn i området.

– Innen utgangen av 2025, vil produksjonsvolumet nesten doble seg i forhold til nivået i 2023, til rundt 400.000 fat oljeekvivalenter per dag, skriver Vår Energi.

Selskapets produksjonsmål er fremdeles rundt 400 tusen fat oljeekvivalenter per dag (kboepd) ved utgangen av 2025.

Vår Energi oppgir å være blant de børsnoterte selskapene med høyest verdi i Norge og for øyeblikket landets nest største eksportør av gass.

Biden støtter sin visepresident Kamala Harris som Demokratenes kandidat.
Les også

USAs president Joe Biden tar ikke gjenvalg – støtter Harris

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.