ENERGI

Reineiere tapte søksmål mot Statnett om elektrifisering av Melkøya

Vestre Finnmark Tingrett stopper ikke byggingen av ny strømlinje til Melkøya. Dermed er det grunnlag for elektrifisering av gassanlegget i Hammerfest.

På Melkøya utenfor Hammerfest har Equinor bygget et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.
På Melkøya utenfor Hammerfest har Equinor bygget et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet. Foto: Jan Johannessen
26. juli 2024 - 08:37

Det skriver Altaposten. Det er arbeidet med å bygge en kraftlinje på 420 kV fra Skaidi til Melkøya som er stridens kjerne.

Regjeringen vil elektrifisere Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest, men kraftlinjen som skal frakte strøm til anlegget, vil gå gjennom reinbeiteområder.

Det var reinbeitedistriktene 22 Fiettar og 20 Kvaløy/Fàlà som i juni gikk til søksmål mot staten, men de gikk altså på tap i Vestre Finnmark tingrett. I begrunnelsen legger tingretten vekt på de økonomiske konsekvensene for samfunnet ved å ikke bygge kraftlinjen.

«Retten har ikke vært i tvil om resultatet i klagesaken. Selv om distriktene har mange innsigelser mot vedtakene, og forhåndstiltredelsen, er det på den andre siden klart at en stans i anleggsdriften vil ha betydelige konsekvenser for utbyggerne, både praktiske og økonomiske.», heter det i kjennelsen fra torsdag.

Verken Altaposten eller NRK har hittil fått kontakt med reinbeitedistriktene eller deres advokater. Kjennelsen kan ankes.

Elektrifiseringen av Melkøya er kontroversiell og splitter innbyggerne i Finnmark. For at gassanlegget skal gå på strøm, vil blant annet regjeringen at det bygges ut flere vindkraftanlegg i fylket.

Snøscooter i solnedgang i Hamnefjellet vindkraftverk i Båtsfjord.
Les også

Vindkraftverk i Finnmark: Dropper det mest kjente prosjektet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.