GASS

Russisk fartøy lå tett ved to gassrørledninger utenfor Ålesund i fem dager

Den russiske slepebåten Nikolay Chiker lå i midten av juli utenfor Ålesund i fem dager. Båten lå midt mellom to norske gassrørledninger. 

3. aug. 2024 - 08:13

Ifølge Marine Traffic og Global Fishing Watch var skipet i samme posisjon fra 11. juli fram til 16. juli, skriver Sunnmørsposten.

Ved å legge skipets bevegelser oppå et kart som viste gassrørene som er i området viste det seg at Nikolay Chiker befant seg mellom gassrørledningene som strekker seg fra Nyhamna til England og røret som går fra Åsgård i Trøndelag til Kårstø i Rogaland.

Eieren av begge ledningene, statseide Gassco er klar over hendelsene, sier kommunikasjonsdirektør Randi Viksun i Gassco.

– Vi har egne systemer for å overvåke våre anlegg og rørledninger, og vi har tett dialog med sikkerhetsmyndighetene og våre samarbeidspartnere på norsk sokkel, sier Viksund.

Forsker og statsviter Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen sier at man ofte ser russiske skip i nærheten av olje- og gassanlegg fordi disse er interessante for Russland å kartlegge.

– I den russisk militære doktrinen står det at alle skip kan bli brukt av staten, uansett eierskap, og vi ser jo det at de også blir brukt aktivt til spionasje og kartlegging.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har undertegnet en intensjonsavtale om kjøp av sjøminer på Nato-toppmøtet i Washington.
Les også

Norge undertegnet avtale om sjøminer på Nato-toppmøtet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.