ENERGI

Stor strømproduksjon i andre kvartal

Produksjonen av strøm var tre prosent høyere i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Vannkraft utgjorde 90,1 prosent av den totale strømproduksjonen i Norge i andre kvartal.  Her fra Tosendalen vannkraftanlegg  i Brønnøy kommune i Nordland.
Vannkraft utgjorde 90,1 prosent av den totale strømproduksjonen i Norge i andre kvartal. Her fra Tosendalen vannkraftanlegg i Brønnøy kommune i Nordland. Illustrasjonsfoto: Helgeland Kraft Vannkaft
24. juli 2024 - 09:56

Strømproduksjonen var på 35,5 terawattimer (TWh) – det nest høyeste som har blitt målt i et andre kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Den høyeste produksjonen ble målt i andre kvartal 2021.

– Den høye strømproduksjonen i andre kvartal kan ses i lys av store tilsig til vannmagasinene. Utbygging av kraftverk og opprustning av eldre kraftverk bidrar også til et høyere produksjonsnivå over tid, skriver seniorrådgiver Magne Holstad i SSB.

Vannkraft dominerer

Vannkraft er fortsatt bærebjelken i det norske kraftsystemet, med 90,1 prosent av den samlede strømproduksjonen på 35,5 TWh. Vind-, sol- og varmekraftproduksjon utgjorde henholdsvis 7,9, 0,4 og 1,6 prosent av den samlede produksjonen i kvartalet.

Samlet eksport i andre kvartal endte på 8,1 TWh. Med totalimport på 3,3 TWh ble nettoeksporten på 4,8 TWh. Det har vært netto eksport ut av Norge i alle de seks månedene i første halvår i år. Vi må tilbake til desember 2023 for å finne en måned med netto import av strøm, skriver SSB.

Ukraina importerer nå stadig mer strøm fra andre land. Bildet er fra et kontrollert strømkutt i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kyiv i juni.
Les også

Ukraina må ha hjelp fra venner for å holde strømmen på

Økning i strømforbruket

Det totale nettoforbruket av strøm i Norge var på 28,6 TWh i andre kvartal i år, en økning på 3,4 prosent i forhold til samme kvartal i 2023. Strømforbruket i husholdninger var på 7,9 TWh i andre kvartal, opp 1,6 prosent fra andre kvartal i 2023.

Det var også vekst i strømforbruket for alle hovednæringer i perioden. Strømforbruket i primærnæringer, bestående av jordbruk, skogbruk og fiske samt drivhus og veksthus, var på 0,6 TWh i andre kvartal, opp 2 prosent fra andre kvartal i 2023.

For sekundærnæringene utgjorde strømforbruket 14,5 TWh i kvartalet, noe som er en økning på 5,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Den største forbruksgruppen innen sekundærnæringer, kraftintensiv industri, hadde en oppgang på 2,6 prosent.

Strømforbruket i tærtiernæringer, som består av tjenesteytende næringer og transportnæringer, var på 5,6 TWh, en økning på 1,3 prosent fra samme periode i fjor.

Antall strømkunder som byttet strømleverandør i fjor, var det laveste siden 2010, ifølge tall fra NVE.
Les også

Strømleverandør-bytte: Laveste siden 2010

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.