FORSVAR

Sverige ventes å bli Nato-medlem torsdag

Torsdag kan Sverige formelt bli fullverdig medlem av Nato. Mandag skal flagget heises foran alliansens hovedkvarter i Brussel. 

Onsdag reiste Sveriges statsminister Ulf Kristersson til Washington for å signere Nato-dokumenter, som av formelle årsaker må arkiveres i USA.
Onsdag reiste Sveriges statsminister Ulf Kristersson til Washington for å signere Nato-dokumenter, som av formelle årsaker må arkiveres i USA. Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
6. mars 2024 - 15:29

Ungarn skal levere inn sin godkjenning av Sveriges Nato-søknad til USA i løpet av torsdag, erfarer nyhetsbyrået TT.

Deretter må Nato-sjef Jens Stoltenberg formelt invitere Sverige til å bli med i alliansen, og Sverige må like formelt takke ja.

Flagget til topps

Onsdag satte Sveriges statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström seg på flyet til Washington for å signere Nato-dokumentene. De må av formelle årsaker arkiveres i USA, melder Reuters.

Sverige blir formelt medlem i Nato fra det øyeblikket papirene fra Ungarn og Sverige er innlevert og arkivert i USA, melder TT.

Mandag ved lunsjtider skal Sveriges flagg heises utenfor forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel, får NTB opplyst.

Den symboltunge flaggheisingen skjer med både Kristersson og øverstkommanderende for Sveriges forsvar Micael Bydén og andre toppolitikere, samt en rekke Nato-topper til stede, ifølge svenske medier.

Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø
Les også

Sverige og Finland skal få krisehjelp fra Nato via Norge: – Blir utrolig viktig

Ungarn ble sist

Sverige måtte vente lenger på Nato-medlemskapet enn noen hadde trodd på forhånd.

Først satte Tyrkia seg på bakbeina, og det måtte lange og harde forhandlinger til før tyrkerne sa ja i slutten av januar.

Da var det bare Ungarn igjen.

Ungarns statsminister Viktor Orban har tidligere gjentatte ganger erklært at Ungarn ikke skulle være de siste til å ratifisere Sveriges Nato-søknad. Likevel ble nasjonalforsamlingens behandling av saken flere ganger forsinket av Orbans parti Fidesz.

Ansatte i Kystvakten er bekymret for rekrutteringen. De mener pensjons- og lønnsvilkårene ikke er konkurransedyktige og melder at det går ut over stemningen på jobb. Torgeir Tangedal, tillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon i Kystvakten, og Hanne Haug, logistikk- og materialbefal på KV Svalbard.
Les også

Kystvakten-ansatte slår alarm: – Bør finne seg noe annet å gjøre

– Tåpelig

I Nato klør man seg i hodet over Ungarns og Orbans oppførsel.

– Hadde de enda framstilt noen krav eller betingelser som det hadde gått an å forhandle om, så hadde jeg forstått det, sier en Nato-topp til NTB.

Han omtaler hele framferden til Ungarn som «tåpelig».

Sverige og Finland søkte begge medlemskap i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Finland ble alliansens 31. medlem i april i fjor.

Fra mandag av teller altså alliansen 32 medlemsland.

Belgia er blant landene som har lovet Ukraina F-16-fly. Her er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Belgias statsminister Alexander De Croo og forsvarsminister Ludivine Dedonder på en flybase ved Brussel tirsdag denne uka.
Les også

Lavrov mener vestlige F-16-donasjoner er atomsignal

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.