BYGG

Under er åpnet. Undervannsrestauranten har bare plass til 40 gjester

Snøhetta-restauranten vekker oppsikt verden over.

Det er bare plass til 40 gjester. Restauranten er fullbooket langt inn i 2020.
Det er bare plass til 40 gjester. Restauranten er fullbooket langt inn i 2020. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
20. mars 2019 - 09:40

Norges eneste undersjøiske restaurant åpner i Spangereid ved Lindesnes onsdag.

Restauranten, som bærer navnet Under, er tegnet av Snøhetta, og blir verdens største undervannsrestaurant.

Spesielle utfordringer

Prosjektører fra rådgiverfirmaet Asplan Viak begynte å jobbe med prosjektet allerede i 2013.

– Det finnes ikke veiledere for denne type bygg. Derfor ble det mye pionerarbeid for å finne egnede løsninger, uttalte Erlend Stien, byggingeniør i Asplan Viak, om de mange utfordringene med å prosjektere et bygg ingen hadde sett maken til.

Sementskipet Cemcommander har installert et 24 meter høyt rotorseil fra Norsepower. Det vil spare ca. 10 prosent drivstoff i løpet av et gjennomsnittsår, ifølge Heidelberg Materials, som har leid inn fartøyet og betaler for drivstoff.
Les også

Vil kutte utslipp med 24 meter høy rotor

 

I en TU-artikkel fra 2013 beskriver han de fem største problemstillingene med Under: utformingen, været, vannet, bestandigheten og. økonomien.

Det er heller ingen tvil om at monteringen er enestående for et bevertningssted. Betongskallet ble bygget på en lekter, slept til vika i Båly ved Lindesnes og senket i havet etter møysommelige beregninger av ingeniørene.

Frakten til restaurantens faste adresse var en av de kritiske etappene i byggeprosessen. Avstanden er ikke på mer enn noen hundre meter, men bygget måtte blant annet utstyres med en ballasttank for å bevare likevekten under overfarten.

Omtalt verden rundt

Alle utfordringene ble løst uten forsinkelser i byggeprosessen, og tirsdag 20. mars kunne restauranten åpne dørene som planlagt.

Interessen har vært upåklagelig, slik den har vært siden Snøhetta offentliggjorde tegningene av Under. Det førte til omtale av blant andre CNN, Time, The Telegraph og Fox News.

Novelda-toppene Jan Bjørnar Lund og produktsjef Espen Wium håpet på like bratt vekstkurve som bluetooth.
Les også

Høyprofilert sensorselskap konkurs

Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal som er initiativtakerne til restauranten. De har fått med seg den danske kokken Nicolai Ellitsgaard Pedersen som kjøkkensjef. Det skal serves nordisk mat til utsikten av det ruskete farvannet ved Norges sørligste punkt. Tasting-menyen består av 18-20 retter.

Ubostad-brødene har tidligere uttalt at besøkende må regne med å svi av minst 2000 kroner i restauranten. Alle som bestiller bord må samtidig betale et reservasjonsgebyr på 1000 kroner.

Her er de nyeste bildene av restauranten:

Dette er landets første og eneste undersjøiske restaurant. Designet av Snøhetta. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Dette er landets første og eneste undersjøiske restaurant. Designet av Snøhetta. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Restauranten ligger helt ute i havgapet i Båly ved Lindesnes. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Restauranten ligger helt ute i havgapet i Båly ved Lindesnes. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Den kraftige betongkonstruksjonen er kledd med tre i buede former på innsiden. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder / NTB scanpix</i>
Den kraftige betongkonstruksjonen er kledd med tre i buede former på innsiden. Foto:  Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Menyen består av 18–20 retter. Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard Pedersen er kjøkkensjef. Lokalene har plass til 40 gjester. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Menyen består av 18–20 retter. Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard Pedersen er kjøkkensjef. Lokalene har plass til 40 gjester. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Dette er nok et såkalt fastvindu uten mulighet for å lufte. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Dette er nok et såkalt fastvindu uten mulighet for å lufte. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Nedsenket kosekrok. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Nedsenket kosekrok. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Eksteriør hentet inn som dekorasjon. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Eksteriør hentet inn som dekorasjon. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
I enden av "røret" er det vindu med panoramautsikt. <i>Bilde:  Ivar Kvaal / Snøhetta</i>
I enden av "røret" er det vindu med panoramautsikt. Bilde:  Ivar Kvaal / Snøhetta
Arkitektene ønsker mest mulig begroing på «tak og vegger». <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Arkitektene ønsker mest mulig begroing på «tak og vegger». Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Forsiden av restauranten er utformet som akterenden på et skip. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix</i>
Forsiden av restauranten er utformet som akterenden på et skip. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.