Norges eneste undersjøiske restaurant åpner i Spangereid ved Lindesnes onsdag.
Restauranten, som bærer navnet Under, er tegnet av Snøhetta, og blir verdens største undervannsrestaurant.
Spesielle utfordringer
Prosjektører fra rådgiverfirmaet Asplan Viak begynte å jobbe med prosjektet allerede i 2013.


– Det finnes ikke veiledere for denne type bygg. Derfor ble det mye pionerarbeid for å finne egnede løsninger, uttalte Erlend Stien, byggingeniør i Asplan Viak, om de mange utfordringene med å prosjektere et bygg ingen hadde sett maken til.

Riksrevisjonen kritisk til Bane Nor: – Lite tilfredsstillende
I en TU-artikkel fra 2013 beskriver han de fem største problemstillingene med Under: utformingen, været, vannet, bestandigheten og. økonomien.
Det er heller ingen tvil om at monteringen er enestående for et bevertningssted. Betongskallet ble bygget på en lekter, slept til vika i Båly ved Lindesnes og senket i havet etter møysommelige beregninger av ingeniørene.
Frakten til restaurantens faste adresse var en av de kritiske etappene i byggeprosessen. Avstanden er ikke på mer enn noen hundre meter, men bygget måtte blant annet utstyres med en ballasttank for å bevare likevekten under overfarten.
Omtalt verden rundt
Alle utfordringene ble løst uten forsinkelser i byggeprosessen, og tirsdag 20. mars kunne restauranten åpne dørene som planlagt.
Interessen har vært upåklagelig, slik den har vært siden Snøhetta offentliggjorde tegningene av Under. Det førte til omtale av blant andre CNN, Time, The Telegraph og Fox News.

Bane Nor-sjefen går på dagen – kritisk til detaljstyring
Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal som er initiativtakerne til restauranten. De har fått med seg den danske kokken Nicolai Ellitsgaard Pedersen som kjøkkensjef. Det skal serves nordisk mat til utsikten av det ruskete farvannet ved Norges sørligste punkt. Tasting-menyen består av 18-20 retter.
Ubostad-brødene har tidligere uttalt at besøkende må regne med å svi av minst 2000 kroner i restauranten. Alle som bestiller bord må samtidig betale et reservasjonsgebyr på 1000 kroner.
Her er de nyeste bildene av restauranten:









