ENERGI

Usikkerhet om strømavtale for næringslivet

Hvis ikke regjeringen vedtar en forlengelse så vil ordningen med fastprisavtaler for næringslivet opphøre ved utgangen av året.

Energikonsernet Lyse frykter at ordningen med fastprisavtaler til næringslivet vil bli avviklet fra nyttår.
Energikonsernet Lyse frykter at ordningen med fastprisavtaler til næringslivet vil bli avviklet fra nyttår. Foto: KRISTOFER RYDE
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
2. sep. 2024 - 08:16

– Vi frykter at regjeringen skrinlegger ordningen, sier Atle Simonsen, kommunikasjonssjef hos kraftprodusenten Lyse i Rogaland til DN.

Han sikter til regjeringens fastprisavtaler, som ble innført av tidligere næringsminister Jan Christian Vestre. Det er nå to år siden ministeren lanserte et midlertidig kontraktsunntak i grunnrenteskatten for vannkraft. Målet var å legge til rette for fastprisavtaler for strøm til næringslivet.

Grunnrenteskatt på faktisk inntekt

Ordningen innebærer at kraftselskapene betaler grunnrenteskatt basert på deres faktiske inntekt og ikke basert på spotprisen i markedet.

Unntaket trådte i kraft 1. januar 2023 og gjelder for fastprisavtaler på tre, fem eller syv år inngått i 2022, 2023 og 2024.

Lyse har så langt inngått fastprisavtaler med rundt 350 bedrifter.

– Vi har mange kunder som ønsker å inngå slike avtaler fra nyttår, men vi vet ikke om vi kan selge dem fordi vi ikke vet om ordningen videreføres, sier Simonsen til DN.

Lyse vil oppgradere Røldal-Suldal-kraftverket dersom regjeringen fjerner høyrenteskatten på kraft, sier kommunikasjonssjef Atle Simonsen. Han var statssekretær i Finansdepartementet under Siv Jensen.
Les også

Lyse varsler milliardinvestering hvis avgift fjernes i statsbudsjettet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.