FORSVAR

VG: Forsvarsdepartementet saksøker verftet som bygget KNM Helge Ingstad

Regjeringsadvokaten sier at Forsvarsdepartementet saksøker det spanske verftet Navantia som bygget fregatten KNM Helge Ingstad. 

KNM Helge Ingstad sank etter kollisjon med tankskipet TS Sola. Her fra bergingen i mars 2019.
KNM Helge Ingstad sank etter kollisjon med tankskipet TS Sola. Her fra bergingen i mars 2019. Foto: Eirik Helland Urke
8. aug. 2024 - 15:43

– Det pågår en rettslig prosess mellom Forsvarsdepartementet og verftet Navantia, men på nåværende tidspunkt er det ikke naturlig å gi flere detaljer om søksmålet, sier advokat Ole Kristian Rigland hos Regjeringsadvokaten til VG.

Det var natt til 8. november 2018 som KNM Helge Ingstad kolliderte med det 250 meter lange tankskipet Sola utenfor Stureterminalen i Øygarden i Hordaland. Tankskipet var fullastet med 60.000 tonn råolje og hadde en hastighet på om lag 6. knop.

Fregatten, som var på vei sørover etter å ha deltatt i Nato-øvelsen Trident Juncture i Trøndelag, fikk en stor flenge i skroget, og det rant inn mer vann enn lensepumpene greide å få ut.

Besetningen på 137 personer ble raskt evakuert fra fregatten, og åtte personer ble lettere skadet i sammenstøtet. Tankskipet kom fra kollisjonen med mindre skader, og besetningen på 23 personer kom uskadd fra hendelsen.

En uke etter ulykken sank fregatten. I mars 2019 ble den hevet, og vraket ble senere hogget opp.

Forsvarsmateriell varslet allerede i februar 2019 Navantia om at det kunne bli aktuelt å benytte seg av «alle rettslige skritt eller krav» mot selskapet.

Fra overtagelsen av Sjøforsvarets største skip, KNM Maud, ved DSMEs verft i Sør-Korea i 2018.
Les også

Koreansk verft: Har fått ny, hemmelig frist for å bruke to milliarder i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.