09:27:12Nyhetsstudio

UD endrer norsk utenrikstjeneste – stenger i Uganda og Kina

Norges ambassade i Kampala legges ned i løpet av neste år. Caritas Norge frykter konsekvenser for bistanden.

Også generalkonsulatet i Guangzhou i Kina blir lagt ned. Samtidig styrkes en rekke norske ambassader med flere diplomater.

Diplomatstillinger som frigjøres gjennom disse nedleggelsene, vil brukes til å øke bemanningen på andre norske utenriksstasjoner. Nedleggelsene skjer i 2024, opplyser Utenriksdepartementet.

– I en omskiftelig tid må vi ha norske diplomater ute i verden for å følge med på globale spørsmål som angår oss, og for å fremme norske posisjoner. Samtidig må vi kontinuerlig vurdere hvor vi skal være til stede for å ivareta norske interesser best mulig med de ressursene vi har, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

Norge vil få færre, men mer robuste utenriksstasjoner, ifølge departementet.

Fortsatt bistand

UD understreker at stengningen av ambassaden i Kampala ikke betyr at den norske bistanden til landet opphører.

– Norge vil fortsatt investere betydelige bistandsmidler i Uganda gjennom våre sivilsamfunnspartnere og multilaterale organisasjoner. Vi opprettholder også vårt engasjement for menneskerettighetssituasjonen i landet, spesielt kvinners og minoriteters rettigheter, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Kom overraskende

Nedleggingen av ambassaden i Kampala kommer overraskende på mange og var heller ikke omtalt i Utenriksdepartementets bistandsbudsjett som ble framlagt sist fredag. Norge har hatt tilstedeværelse i Uganda siden 1994, skriver fagbladet Panorama nyheter.

– Svært uheldig. Norge mister med dette et kontaktpunkt mot et av de viktigste landene i det sørlige Afrika, sier programsjef i Caritas Norge, Knut Andreas Lid, til fagbladet.

Han frykter for de langsiktige konsekvensene for bistanden og viser blant annet til at Uganda er et av verdens viktigste mottakerland for flyktninger.