Alt ligger klart for en storstilt utbygging av Snøhvit-feltet utenfor Harstad. Torsdag 14.2 var Stortingets energikomité på befaring i Hammerfest og allerede mandag har regjeringspartiene sin instilling fra komiteen klar. Ingen ting tyder på at svaret blir negativt og at Stortinget gir endelig klarsignal til utbygging i begynnelsen av mars.
Da kan anleggsmaskinene fra NCC og Veidekke sette i gang med å lage vei, tunnel og planere anleggsområdet på Melkøya. Disse kontraktene beløper seg til rundt 700 millioner kroner.
Kontrakter til norsk industri
Verdien på de kontraktene som omfatter selve LNG-anlegget og lekteren dette skal bygges på, er rundt 10 milliarder kroner. Ifølge prosjektleder Egil Gjestland i Statoil er det store muligheter for at dette går til norsk industri. Selve utrustningen av lekteren blir den store oppgaven og det er knyttet stor spenning til hvilket verft som får kontrakten som blir tildelt ved årsskiftet 2003/2004.
I tillegg vil Statoil sannsynligvis sette ut mindre kontrakter for prefabrikasjon av rør og rørgater. Preengineeringsarbeidet hos Linde i München er ferdig, men allerede nå pågår arbeid med å forberede en detaljengineeringsfase.
Linde AG har opsjon på en engineerings- og innkjøpsavtale som vil bli utløst når det er gitt grønt lys for kontrakten. Aker Kværner er medspillere på denne og skal levere tjenester innen elektro, instrumentering, sikkerhet og vektkontroll. Til sammen rundt 40 personer fra Aker Kværner vil sitte i München under detaljengineeringen.
Kontrakter ute til våren
Allerede i vår skal det ut en kontrakt på bygging av lekteren som er på 154 x 54 x 9 meter. Hele LNG-anlegget på 21.000 tonn skal monteres på denne, De tre store generatorene for å forsyne anlegget med nok kraft er inkludert i dette regnestykket. Det skal brukes LM 6000 turbiner fra General Electric for å drive generatorene.
Det er ennå ikke klart hvilken kontraktsfilosofi Statoil kommer til å følge under bygging av utstyret. Disse kontraktene kommer ikke til å bli satt ut før våren 2004, men alt tyder på at det ikke blir aktuelt med moduler, men at utstyret bygges i mindre seksjoner som settes sammen på det verftet som får kontrakten på å bygge selve LNG-anlegget.
I tillegg skal Statoil ut med kontrakter for boring, brønnkomplettering og undervannsproduksjonsanlegg pluss rørledninger fra Snøhvit til Melkøya.