Bare et par dager etter at Netcom fortalte at 4G-nettet på 800 MHz var i gang roper storebror på Fornebu med enda høyere røst.
Tusen til påske
De skrur på 800 MHz i raskt tempo og rundt påsketider skal tusen basestasjoner være i drift med den nye langtrekkende frekvensen.
Så å si alle disse har 4G fra før på 1,8 GHz og noen på 2,6 GHz i tillegg.
– Det betyr at vi får en veldig god miks av kapasitet på de høye frekvensene og rekkevidde på den lave. Veldig mange av de stasjonene vi skrur på nå er konsentrert i hytteområder og vintersportssteder, så denne påsken blir bra for kundene, sier teknologidirektør i Telenor Norge Frode Støldal.
I løpet av denne fasen vil Telenor komme opp i en befolkningsdekning på rundt 60 prosent på 4G. Innen utgangen av neste år skal den øke til rundt 90 prosent.
Til sammen har selskapet rundt 1500 4G-stasjoner i dag. Når svært mange av disse når får den nye lave frekvensen i tillegg vil dekningsområde rundt basestasjonen øke formidabelt.
Les også: Noen av Netcoms basestasjoner har vært klare for 800 MHz i to år
Fortsetter å bygge
– Det at vi setter alle kluter til på 800 MHz betyr ikke at vi tar det roligere med de høye frekvensene. Vi fortsetter å bygge på 1,8 og 2,6 GHz, men svært mange av disse, spesielt i de store byene, vil få alle tre frekvensene fremover. Det betyr at vi kan tilby mye bedre datadekning innendørs i kombinasjon med svært høy hastighet, sier dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen.
For å gjøre det enkelt for kunder med ulike dingser som skal på nettet lanserer Telenor nå et par nye rutere som kan ta alle de tre frekvensene.
Det minste er beregnet på inntil ti brukere mens det største er beregnet på brukere med enda større behov.
– Det er mange som har trege DSL-linjer som vil oppleve at 4G via disse modemene går veldig mye raskere. Det største modemet har vi testet, om natten riktignok, til 140/40 Mbit/s, sier Amundsen.
Veiene tar tid
Selv om Telenor vil gi de aller fleste 4G-dekning i løpet av neste år er det der de bor. Det gjelder ikke der de ferdes.
– Jeg regner med at det vil ta fem år før vi kan si at vi har en kontinuerlig dekning av 4G mellom de store byene, sier Amundsen.
Les også:
Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G