Den største vindmøllevingen på over 100 meter er nå ferdigstøpt og klar til å bli montert på det som kommer til å bli verdens hittil største vindmølle, GEs Haliade-X på 12 MW, beregnet på å stå i havet.
Den gigantiske vingen er støpt hos danske LM Wind Power i Frankrike og siden stresstestet for å sikre at den er motstandsdyktig mot sterk vind i opptil 20 år.
For et par uker siden ble vingen første gang rullet ut fra LM Wind Powers fabrikk på havnen i Cherbourg, som ligger ved Den engelske kanalen. Herfra skal den transporteres videre, og deretter bli montert på GEs kjempemølle, som får en rotordiameter på 220 meter.
Med sine 107 meter er LMs vinger 25 meter lengre enn dagens lengste møllevinger på en kommersiell havmølle, nemlig Siemens Gamesas 81,5 meter lange vinge til bedriftens oppgraderte 8 MW-havmølleplattform.
Videoen er laget av produsenten selv.
«LM 107.0 P er en av de største enkeltkomponentene som noensinne er bygget. Det er en enorm prestasjon, ikke bare for LM Wind Power og GE Renewable Energy, men for hele vindindustrien», sier prosjektdirektør Lukasz Cejrowski fra LM Wind Power i en pressemelding.
Sør-Korea betaler for kjernekraft-studie i Norge
Én turbin gir strøm til 16.700 husstander
GE forventer at deres 12 MW Halade-X vil kunne produsere 45 prosent mer strøm enn den største kommersielt tilgjengelige havmøllen på en typisk plassering i Nordsjøen. I alt vil turbinen her kunne producere 67 GWh årlig, noe som er nok til det gjennomsnittlige strømforbruket til 16.750 danske husstander.
Vindmøllen er en direct-drive-type (uten girkasse), og en eksisterende 6 MW-utgave av denne produserer allerede strøm i den første, svært beskjedne amerikanske offshore-havmølleparken på 30 MW. Ambisjonen er at 12 MW Halade-X-møllen er klar til kommersiell produksjon i 2021.
Det er ikke tilfeldig at LM Wind Power har fått ordren på å bygge de nye store vingene til GE. Selv om LM Wind Power fremdeles har hovedkvarter i Kolding og utviklingsavdelingen er plassert ved Lunderskov, ble bedriften solgt til nettopp amerikanske GE i 2016.
Denne artikkelen ble først publisert av Ing.dk.
– Noen er jo så høyt utdannet at de ikke skjønner hvordan ting skal gjøres