Lekteren som har slitt seg løs i Nordsjøen, drev forbi plattformene i Valhall-feltet i en avstand på knappe 2.000 meter, bekrefter Hovedredningssentralen Sør-Norge.
– Klokka 12.24 fikk vil melding om at lekteren har skåret klar av plattformen i en avstand på ca. 1 nautisk mil. Faren er dermed over, for det er ingen andre plattformer i den umiddelbare drivbanen, sier pressesjef Anders Bang-Andersen i HRS.
Det er en rekke oljeinstallasjoner i området, men det skal ikke være fare for at lekteren driver mot oljefeltet Ekofisk like nord for Valhall.
Her har selskapet ConocoPhillips allerede evakuert plattformer med nærmere 150 ansatte og stengt produksjonen.
Rederiet Eide Marine, som eier den 110 meter lange ubemannede lekteren, opplyser til NRK at tre båter fortsetter arbeidet med å få kontroll over fartøyet.
Storevakuering
Flere hundre oljearbeidere er i løpet av natten og morgenen fløyet i sikkerhet i helikoptre i frykt for at den drivende lekteren skulle treffe oljeinstallasjoner.
Produksjonen på feltene Valhall og Ekofisk ble stengt som følge av den over 100 meter lekteren som slet seg løs onsdag kveld.
HRS opplyste like før klokken 12 at lekteren bare var én time unna feltet og hadde stø kurs for en av BPs plattformer. Mannskap som var igjen på plattformen, kunne se lekteren på tross av uværet.
På spørsmål om faren for oljeutslipp, sa pressetalsmann i BP, Jan Erik Geirmo følgende til NRK:
– Det avhenger av hvilken plattform lekteren treffer, ettersom det er flere installasjoner i feltet. Men det er ikke noe olje som er lagret på plattformene, den transporteres i rørledninger.
- Les også: Én omkom da bølge traff rigg i Nordsjøen
Produksjonsstans
Natt til torsdag ble over 150 av personalet på 235 på BPs plattformer på Valhall-feltet fløyet i sikkerhet. Produksjonen ble opprettholdt med minimumsbemanning, men det ble dramatisk torsdag formiddag da BP uttalte at lekteren trolig ikke kom til å bli stanset i tide.
Dermed ble det besluttet at de resterende 71 oljearbeiderne også hentes med helikopter.
– Vi har båter i området rundt lekteren, men for å klare å stanse den må vi ha spesialutstyr. Det rekker vi neppe å skaffe i tide, sa Geirmo til VG.
BP opplyser til Reuters at det er uklart når driften kan gjenopptas, men vanligvis tar det 24 timer å få i gang produksjonen etter en nedstengning.
Også Ekofisk evakuert
Totalt er nærmere 400 oljearbeidere fløyet ut av feltet Valhall, samt Ekofisk som ConocoPhilips opererer like nord.
– 95 av de ansatte er fløyet til land, mens de øvrige 50 er fraktet til andre plattformer i området, sier pressekontakt Tore Falck i ConocoPhillips til NRK.
Det var ingen personer om bord på lekteren som slet seg under slep onsdag kveld. Den er 110 meter lang, 30 meter bred og 30 meter høy. Taubåten går ved siden av lekteren, men bølger og uvær i området gjorde at båten ikke fikk festet lekteren i slepet.
Harpuner
Flere skip arbeider på spreng for å stanse lekteren i Nordsjøen.
– Det er snakk om enten å få tak på slepet som har røket, eller bruke spesialharpuner som de kan skyte gjennom skroget. Slik kan de få festet et midlertidig slep og forandre kursen, sier redningsleder Ben Vikøren i HRS Sør-Norge.
BP ble varslet om den drivende lekteren ved 21-tiden onsdag kveld. Vinden har løyet noe, men det var torsdag formiddag fortsatt stiv til sterk kuling og en gjennomsnittlig bølgehøyde på 4 meter i området.
Siste:
Den 110 meter lange ubemannede lekteren som har drevet rundt i Nordsjøen i snart et døgn, er under kontroll, melder NRK.