KRAFT

12 vindparker satser offshore

Camilla Aadland
23. mai 2008 - 07:04
Vis mer

Hyvind er likevel i gang med planenen for den fullskala vindturbinen til havs.

Ni av vindparkene har sendt melding til NVE, mens de tre parkene Havsul I, II og IV har søkt konsesjon.

Vindparkene er planlagt langs kysten i Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nordland.

Potensial

Enova har gjort beregninger som viser at det tekniske potensialet for offshore vindkraft i Norge er 14 000 TWh.

– Men det er noen utfordringer som må løses. Vi må finne måter å produsere og transportere kraften på. Foreløpig er vi ikke i nærheten av teknologien som trengs. Forskning og utvikling på dette har nå førsteprioritet, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Geir Pollestad.

Les også:



Lover og regler

I tillegg må det avklares hvilke lover og regler som skal gjelde for vindmøller til havs.

– Vi vil ikke behandle meldinger om større prosjekter før det rettslige grunnlaget er på plass. Vi må ha et rettferdig system i bunn. Men pilot- og utviklingsprosjekter vil bli behandlet. Dette er noe regjeringen satser på, og det skal ikke stå på oss, sier han.



Optimisme

Utenfor Måløy i Sogn og Fjordane planlegger Vestavind Kraft offshoreparken Stadtvind, som kan produsere opp til 4,5 TWh kraft. Håpet er at vindparken skal få næringslivet i distriktet til å blomstre.

– Vi har allerede et sterkt maritimt industricluster her med alt fra tradisjonelle verft til tipp-topp teknoligimiljø. Det er et spennende utgangspunkt, sier daglig leder Alfred Bjørlo i Måløy Vekst, som denne uken arrangerte næringslivsseminar om offshore vindkraft.

Bjørlo ser for seg at kysten i Sogn og Fjordane, med Måløy som et naturlig sentrum, skal bli et nasjonalt pilotområde for testing.

– Skal det være én plass i Norge man kommer raskt i gang med testing, må det være kysten her ute. Her er det glimrende forhold, hevder han.



Mange skjær i sjøen

Lyse Produksjon har planer om offshore vindkraft både i Sørlige Nordsjøen og utenfor Utsira. Lyses produksjonsdirektør, Arne Aamodt, tror det vil bli mye offshore vindkraft i årene som kommer, men innser at det er mange skjær i sjøen som må avklares først. På Utsira skal Lyse jobbe videre med fase en, som dreier seg om fem vindmøller.

Disse skal baseres på teknologi fra det norske selskapet, Sway. Når det gjelder Sørlige Nordsjøen, har NVE ennå ikke begynt behandlingen av meldingen som ble sendt i januar i år. Planen er imidlertid at anlegget skal kunne gi 4,5 TWh kraft når det eventuelt står ferdig.



Én konsesjon

Ett selskap har så langt fått konsesjon for å bygge vindmølle til havs. StatoilHydro har planer om et pilotanlegg for offshore vindkraft, kalt HYWIND demo, utenfor Karmøy i Rogaland fylke. Det skal bestå av én vindturbin med installert effekt på inntil 3 MW, plassert på en flytende struktur forankret på havbunnen.

Investeringsbeslutning vil trolig bli tatt i løpet av det nærmeste halvåret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.