Android har tatt markedet med storm siden det ble introdusert i 2008, og en rekke produsenter har etterhvert gjort dette til hovedplattformen sin. Rundt 60 prosent av smarttelefonene som selges i dag kjører på Android.
LES OGSÅ: Androids eventyrlige utvikling
De fleste produsentene som har tatt i bruk Android bruker plattformen i både de dyreste og de billigste telefonene sine, og her er prisspennet betydelig. Ett av spørsmålene vi hører oftest er hvor stor forskjell det faktisk er mellom de forskjellige prisklassene.
Vi synes derfor det er på sin plass med en generell guide til hva du kan forvente i de forskjellige prisklassene.
Billig, middels eller dyr?
Det som gjør at to telefoner med den samme programvaren kan ha et prisgap på over 3000 kroner er i de aller fleste tilfeller kvaliteten på komponentene som befinner seg bak fasaden. I tabellen nedenfor har vi sammenlignet tre telefoner i hvert sitt prissegment. Den oppgitte prisen er hentet fra Prisjakt.no i dag.
Tre Android-telefoner i helt forskjellige prissegmenter.
Årsaken til at vi har valgt akkurat ZTE Blade II, Sony Xperia P og HTC One X er ikke at de er fasiten - det vil finnes unntak. Men de representerer likevel omtrent det du kan forvente til henholdsvis 1500, 3000 og 5000 kroner.
1500 kroner
ZTE Blade II er en rimelig og grei Android-telefon.
Hvem passer denne prisklassen for?
Dette er prissegmentet for deg som først og fremst kjøper en telefon for å holde kontakten med folk, noe vi tipper gjelder veldig, veldig mange. I dag er det heldigvis sjelden slik at du får dårlig lyd i samtaler ved å velge en rimelig telefon, og siden vi snakker om Android-telefoner er det heller ingen sak å bytte ut det originale skjermtastaturet med et som passer fingrene dine bedre.
Du kan også bytte ut SMS-editoren og andre enkeltfunksjoner, eller ta den helt ut og installere et flunkende nytt menysystem på telefonen din om det som allerede er på plass er fullt av effekter som treger ned saker og ting.
LES OGSÅ: Slik bytter du Android-menyer på ett minutt
Hva kan du forvente av lagringskapasitet?
De fleste Android-telefoner i denne prisklassen har lavt internminne, oftest 4 GB og nedover. Til gjengjeld er det stort sett alltid minnekortstøtte slik at du kan utvide kapasiteten.
Det følger ofte med minnekort i pakken, men vær obs på at disse ikke bare har lave kapasiteter - de er også ganske trege. Du kan få mye mer ut av telefonen din ved å investere i et nytt og bedre kort til et par hundrelapper.
LES OGSÅ: Så billig har 32 GB blitt
Hva kan du forvente av maskinvaren?
Dersom du vil ha en stor og høyoppløst skjerm må du opp i pris, så enkelt er det. I de laveste prisklassene finner du stort sett skjermer med størrelser på 3 til 3,5-tommer, og den høyeste oppløsningen du får er 800 x 480 piksler. Det er heller ikke uvanlig med enda lavere oppløsninger her.
Den største ulempen med lav oppløsning er at det er vanskelig å se små detaljer på skjermen, noe du vil merke om du for eksempel surfer på nettsteder som ikke er mobiltilpasset.
I de rimeligste telefonene finner du stort sett fjorårets maskinvare (eller eldre). Og det er slett ikke alle som trenger mer hestekrefter enn det. Ved navigering i menyer, skriving av tekstmeldinger og annen daglig bruk er det ikke slik du trenger det heftigste av det heftigste for å få en fin bruksopplevelse.
Begrensningene merker du først når du kjører programvare som er laget for sterkere motorer. Dersom du har en telefon med 1 GHz prosessor, sparsomt med arbeidsminne og eldre grafikkbrikke vil du oppleve at veldig mange av dagens apper - spesielt spill, vil hakke.
Når du surfer på nettet vil du også merke at ting lugger litt. Det tar lenger tid å laste inn grafiske objekter, det hakker når du scroller nedover nettsteder og det går sjelden helt glatt å zoome inn og ut.
Teknologimessig får du det nødvendigste. Alle Android-telefoner har Wi-Fi, Bluetooth og HSPA, men i lavere prisklasser får du vanligvis ikke de nyeste og raskeste variantene av disse.
Alt i alt: Før du kjøper en av de rimeligste Android-modellene på markedet bør du tenke over hva du har tenkt å bruke telefonen til. Her får du en del begrensninger i både skjerm, maskinvare og teknologi, noe som vil forringe bruksopplevelsen straks du skal bruke telefonen til mer avanserte saker og ting. Om du er fornøyd så lenge telefonen fungerer til ringing, SMS, musikk, e-post og andre dagligdagse gjøremål finner du imidlertid mange gode kandidater her.
Tre tester av telefoner til under 1500 kroner:
3000 kroner
2011-kongen Samsung Galaxy S II har falt mye i pris, og er fremdeles et bra kjøp.
Hvem passer denne prisklassen for?
Om du er opptatt av at telefonen din kan kjøre det aller meste av apper og spill, har god skjerm, gode surfeegenskaper og ellers få begrensninger er det ofte nødvendig å strekke seg til rett over 3000 kroner.
Dersom du er villig til å punge ut såpass for mobilen din har du et vell av gode telefoner innenfor rekkevidde. Det som er verdt å merke seg her er at de aller beste telefonene fra fjoråret vanligvis ligger i dette prissegmentet, og disse fremstår ofte som vel så gode kjøp som nye modeller i samme prisklasse.
Spesifikke eksempler på dette er Samsung Galaxy S II og HTC Sensation XE, som begge har maskinvarekraft, skjermer og teknologi som fremdeles holder stand over ett år etter lansering.
Det betyr ikke at du skal utelukke nykommerne. Sony Xperia P er en bra 2012-telefon i samme prisklasse, mens du kan få 720p-skjerm ved å gå et par hundrelapper opp for å få deg en Sony Xperia S. Huawei har også en fin kandidat i Ascend P1.
Hva kan du forvente av lagringskapasitet?
De fleste telefoner i 3000-kronersklassen kommer med 8 eller 16 GB internminne (minus det som tas opp av operativsystem og programvare), slik at du har en del å gå på selv uten å investere i minnekort.
Du får stort sett også minnekortstøtte i tillegg, noe som kommer godt med om du er blant dem som drasser med seg hele musikksamlingen og et lass filmer hver gang du er på tur.
Det finnes unntak - Det siste halvåret har vi sett flere produsenter droppe hele minnekortstøtten. Nå er det riktignok mange som vil greie seg lenge med de 32 gigabytene du får om du kjøper Xperia S, men det hjelper ikke de som faktisk har behov for mer plass.
Hva kan du forvente av maskinvaren?
I denne klassen er skjermstørrelser på 3,7 til 4,3 tommer det vanligste, så her har du mer plass å boltre deg på enn i lavprismobilene.
De vanligste oppløsningene er 800 x 480 og 960 x 540 piksler, og du finner også mer påkostede skjermtyper, som S-AMOLED og S-LCD i dette segmentet. Gode skjermer, altså.
Maskinvaremessig er det stort sett fjorårets systembrikker med doble prosessorkjerner på minst 1 GHz og kraftig grafikkbrikke som gjelder, og du får oftest 1 GB arbeidsminne (RAM).
På norsk betyr dette at maskinvaren er tilstrekkelig til å kjøre det aller, aller meste som finnes på Android Market uten antydning til hakking, og med gode skjermer i tillegg får du en fin bruksopplevelse stort sett samme hva du holder på med.
Alt i alt: Om budsjettet ditt er på 3000 kroner har du svært mange veldig gode telefonen innenfor rekkevidde. Dette er segmentet for deg som vil ta i bruk alle mulighetene som finnes i Android-verdenen uten at du ser noe poeng i å ha det ypperste av det ypperste.
Tre tester av telefoner til rett rundt 3000 kroner:
5000 kroner
HTC One X er blant de råeste telefonene på markedet i dag.
Hvem passer denne prisklassen for?
Om du har et mobilbudsjett på 5000 kroner regner vi nesten med at du allerede vet nøyaktig hva du vil ha. I denne prisklassen trenger du ikke inngå kompromisser, og har toppmodellene fra samtlige produsenter innenfor rekkevidde.
Her får du det nyeste av maskinvare, alt av teknologi, det beste på kamerafronten og ellers det ypperste produsentene har greid å koke sammen i fabrikkene sine.
Det hotteste du får på Android-fronten i dag er Samsung Galaxy S III, LG Optimus 4X HD og HTC One X, som alle har firekjerneprosessor, svært kraftige grafikkbrikker og store 720p-skjermer.
Hva kan du forvente av lagringskapasitet?
De aller fleste toppmodellene vi har vært borte i det siste året har hatt enten 16 eller 32 GB lagringskapasitet i tillegg til minnekortstøtte. Dette er dessverre ikke lenger noen selvfølge, da for eksempel HTC One X kommer uten støtte for å utvide minnet.
Hva kan du forvente av maskinvaren?
Blar du opp fem høvdinger for en mobiltelefon skal du ikke godta noe annet enn det kvasseste av det kvasseste. Her har du store 720p-skjermer tilgjengelig, og grafikkbrikker som greier å drive oppløsningen uten antydning til hikking.
Du har overhodet ingen sperrer på hvilke apper og spill du kan kjøre, da utviklere selvsagt ikke skriver appene sine for kraftigere maskinvare enn den som allerede finnes på markedet, og den står i telefonen din.
I tillegg til at telefonen din greier tygge alt som er tilgjengelig i dag vil du sannsynligvis heller ikke ha problemer med å kjøre mesteparten av det som blir utviklet i løpet av de neste to årene, og er dermed også godt rustet for fremtiden.
Alt i alt: I den høyeste prisklassen trenger du ikke lenger inngå noen kompromisser utover forskjeller på toppmodellene. Punger du ut såpass skal du forvente at telefonen din utfører oppgavene du gir den uten antydning til å stresse, og at det skal være slik i lang tid fremover.
Tre tester av telefoner i høyeste prisklasse: