Den 17-årige gutten fra Bergen som er siktet for storangrepet mot nettstedene til flere av Norges største selskaper, innrømmer at det er han som står bak.
– Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier seksjonsleder ved økonomiavsnittet i Hordaland, Frode Karlsen, til Bergens Tidende.
17-åringen vil trolig bli løslatt etter avhørene, melder NRK.
Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS ble tirsdag rammet av det mest omfattende dataangrepet som har vært mot norske virksomheter.
Tilstår
Overfor Dagbladet sier seksjonsleder Karlsen at den pågrepne gutten erkjenner de faktiske forhold. Politiet mistenker ikke at han aksjonerte sammen med en organisert gruppe.
– Han vil kunne ha hatt hjelp på den måten at han leste seg opp på nettet, fikk script av andre, fikk hjelp over Skype eller andre nettsamfunn om hvordan man skal gjøre disse tingene, men utover dette oppfatter vi ikke at han er del av en organisert gruppe. Vi har i hvert fall ikke holdepunkter for det nå, sier Karlsen.
– Han er lei seg for å ha forårsaket dette og har lagt kortene på bordet, sier guttens forsvarer, Christian Børve, til Bergens Tidende.
Karlsen forteller at politiet i Bergen siden tirsdag har jobbet tett med Kripos for å spore opprinnelsen til angrepet.
Les også: – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett
Alene om angrepet
Til TV 2 sier politiet at 17-åringen har forklart at han var alene om angrepet.
Ifølge Bergens Tidende skal den siktede 17-åringen skal ha tatt kontakt dem tirsdag og sagt at han, sammen med flere andre bergensere, sto bak dataangrepet.
Det skal være en hackergruppe som heter Anonymous Norway og en som heter Anonymous Norge, og ifølge Dagbladet er disse to rivaliserende grupper.
Gutten skal hevdet han var en del av aktivistgruppen Anonymous Norway. På sin Twitter-konto benekter de imidlertid at de var involvert i angrepet.
Torsdag kveld la Anonymous Norge ut et innlegg på Facebook om at en person «fikk politiet på døra i dag», hvor de lenket til saken i flere medier.
Les også: Norske bedrifter ble utsatt for 50 «alvorlige» dataangrep i 2013
DNB lettet
Tirsdagens dataangrep kalles DDoS (Distributed Denial of Service) og betyr at angriperne overbelaster tilgangen til et nettsted i et så ekstremt omfang at nettstedet blir utilgjengelig.
Dataangrepet er én av 16 alvorlige hendelser som er avdekket i første kvartal i år mot private og offentlige selskaper og virksomheter i Norge, ifølge NorCERT – Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Det ble avdekket 51 slike angrep i fjor.
DNB var blant elleve norske selskaper som ble utsatt for det svært omfattende dataangrepet.
Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø sier at angrepet, som førte til at nettsidene til banken var nede i over en time, trolig er det største banken har blitt rammet av noensinne.
– Vi er veldig glad for at politiet har funnet en gjerningsmann. Slike angrep blir mer og mer vanlig, og det er viktig å få satt en stopper for det. Heldigvis var det ikke noe informasjon som kom på avveie som følge av angrepet, sier han.
Les også:
I denne bransjen er du nesten sikret jobb
Hele Norge spleiser på 10 professorater i cybersikkerhet
DNB-sjefens råd for å lykkes med offentlig IT: – Ansett en fjortis