INDUSTRI

170 ansatte får 6-timers arbeidsdag

Jannicke Nilsen
10. apr. 2007 - 07:52
Vis mer

Svært få forsøk på 6-timersdag har ført til resultater som arbeidsgiver hadde håpet på. Til tross for dette satser nå Tine Midt-Norge stort på nettopp redusert arbeidstid.

Unikt forsøk

6-timersforsøket som starter i dag på sentrallageret på Heimdal er unikt på flere måter:

  • Det er hittil det største forsøket på 6-timers dag i Norge
  • Forsøket gjøres i en industribedrift
  • Hovedmålet er at ansatte skal få økt livskvalitet.

De fleste andre forsøk med redusert arbeidstid har hatt som mål å øke produksjon og sysselsetting, samt å redusere sykefravær.

- Vi skal få til bedre trivsel både i fritid og jobb, vi snakker om et forsøk som går på 24-timers mennesket. Jeg tør påstå at dette er et av de største HMS-tiltakene som er gjort her i landet, sier meierisjef Jan Eiler Wessel.

LO har vært en pådriver for forsøk med 6-timersdag i lang tid. I forbindelse med lønnsoppgjøret i 2006 ble avtalen om å "prøvekjøre" 6-timersdagen inngått mellom Tine og Norsk Næring og Nytelsesmiddelforbund (NNN).

Samme produksjonsmål

Tine Midt-Norges pakkeri i Heimdal har blant annet ansvar for lagring av rundt 400 artikkeltyper, samt import av og pakking av enkelte typer ost.

Årsomsetningen er 2 milliarder kroner i året, og de 170 ansatte sørger for en omsetning på 1,5 millioner kroner per arbeidstime. Et delmål for prosjektet er at de ansatte skal holde dette tempoet, selv om arbeidstiden reduseres.

- Vi skal produsere den samme mengden kvalitet og servicergad som tidligere, ved å produsere raskere og ha mer kontinuerlig drift av pakkelinjene. Mindre stopptid, med andre ord, sier Wessel.

Døgnrytme

Samtidig slutter sisteskift nå klokken 21 i stedet for 00.30, slik at de ansatte kan legge seg til "normal" tid og følge vanlig døgnrytme.

Meierisjefen vil ikke underslå at et delmål for Tine også er å få ned sykefraværet. Det totale sykefraværet for Tine var på 11 prosent i 2006, og ledelsen ønsker å få tallet ned til 8 prosent for alle driftsenheter. Selv om det ofte er snakk om samlebåndsarbeid.

Ansatte positive

Forsøket er heldrevet av Tine, men LO finansierer en undersøkelse som skal måle de ansattes livskvalitet før, under og etter forsøket. FAFO Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning skal gjennomføre evalueringen.

- Undersøkelsen i forkant viser at de ansatte er positivt innstilt til dette forsøket, sier FAFO-forsker Dag Olberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.