Bygninger, veier og annen infrastruktur er ødelagt, og det finnes ennå ingen totaloversikt over ødeleggelsene. E39 er stengt en rekke steder mellom Førde og Skei, og europaveien er også blitt skadd flere steder.
– Flere biler står fortsatt isolert mellom forskjellige ras, og mange har valgt å sove i bilene sine i natt, opplyser operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt i en pressemelding onsdag morgen.
Det siste raset, som gikk over fylkesvei 451 ved Marteslåttene, ble meldt inn klokka 20.45 tirsdag kveld. Det ble da meldt om en mulig observasjon av biler og én eller flere personer i vannet.
Det er blitt gjennomført søk fra helikopter og mannskaper fra båt, men det er imidlertid ikke gjort funn av verken personer eller biler.
Ingen søk i rasområder
Onsdag morgen foregår det ikke noen søk i rasområdene, men situasjonen betegnes fremdeles som en pågående redningsaksjon ledet av politiet. Mannskaper fra nødetatene, luftambulansen, redningshelikoptre, Sivilforsvaret, samt frivillige organisasjoner har vært involvert i arbeidet så langt.
Politiet opplyser at et ukjent antall personer er evakuert som følge av rasene, men det er tidligere meldt om minst 150 evakuerte personer. Flere er plassert på de to evakueringssentrene som er etablert på Skei Hotel og Gjesthella Ungdomshus i Vassenden i Jølster.
Flere har også evakuert seg selv til naboer og bekjente, men politiet har ennå ikke fullstendig oversikt over hvor mange dette dreier seg om.
Vegvesenet: Prøver å skaffe oversikt over situasjonen
Statens vegvesen jobber for å få oversikt og sikre omkjøringsveier etter at flom og jordskred har ført til skader på veier og bruer i Sunnfjord og Nordfjord tirsdag ettermiddag. E39 er stengt mellom Moskog og Skei i Jølster, og fylkesvei 615 og 691 ved Hyefjorden er stengt på grunn flomskader. Blant annet skal en betongbru være skylt bort.
Statens vegvesen melder at de har kalt inn ekstra personell, og jobber for å få en oversikt over situasjonen og for å støtte nødetatene. Geolog og bruekspertise er på vei for å befare skadene.
Trafikken på E39 blir omdirigert via Vadheim, Høyanger, ferga Dragsvik-Hella og riksevei 5 Sogndal-Skei. Arbeid i Vadheimstunnelen blir midlertidig innstilt for at trafikken skal komme seg fram.
Første ras gikk tirsdag ettermiddag
Illustrasjon: Statens vegvesen – Vi har opptil flere jordras som følge av store nedbørsmengder og torden. Flere elver har gått over sine bredder og vasket ut E39 ved Vassenden. I tillegg er det en del folk som er innesperret mellom Vassenden og Svidalsneset, sa vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen til NTB ved 18.30-tiden tirsdag ettermiddag.
Så langt er flere hus evakuert, mens to hytter skal være tatt av de første jordmassene som raste i Jølster kommune tirsdag ettermiddag. Det er også meldt om store skader på båtbyggeriet Brødrene Aa som ligger i Hyen i Gloppen kommune.
Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE) har sendt ut gult farevarsel for Vestlandet. Det er observert 20–30 millimeter regn på én time, og det er ventet at de kraftige bygene vil fortsette fram til onsdag formiddag.
En 32 kilometer lang strekning fra Skei til Moskog på E39 er stengt, opplyser Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane til NTB.
Det er foreløpig ikke meldt om at personer eller dyr skal være skadd som følge av alle jordrasene, men folk oppfordres til å holde seg i ro hjemme, og ikke legge ut på veien.
Her fra Vassenden sentrum, med Årsetbakkane byggefelt. Foto: Hallstein Dvergsdal/Firda Tidend/NTB Scanpix Krevende evakuering
Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder. Brunt vann, kvister og store greiner flyter over kyststamveien.
Alarmsentralen i Sogn og Fjordane har kalt inn ekstra bemanning, og bedt om bistand fra Sivilforsvaret. Krisestab er satt i både Jølster og Førde.
– Folk er på vei i båter for å evakuere folk. Jeg vet ikke hvor mange som er innesperret i vannmassene, men det kan være snakk om mange folk fordi dette er et hovedfartsområde, sier vaktleder Holvik i alarmsentralen til NTB.
– Det står folk i biler mellom flere av rasene, noen hus er også truet og må evakueres, sier Holvik.
1.500 er strømløse
Uværet kom plutselig innover Jølster og Førde tirsdag ettermiddag. Ifølge brannvesenet har det lenge vært tørt i området slik at jorda ikke klarte å ta til seg de store vannmengdene.
Til lokalavisen Firda opplyser fungerende direktør Marit Moe i Sunnfjord Energi at 1.500 personer mistet strømmen som følge av uværet.
Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 i Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Foto: Hallstein Dvergsdal/Firda Tidend/NTB – Noen har mistet strømmen på grunn av lyn, andre på grunn av raset, sier Moe.
De har ikke oversikt over når strømmen vil være tilbake fordi montørene sliter med å komme seg fram på de stengte veiene. Også redningshelikopteret fra Hovedredningssentralen Sør-Norge hadde problemer på grunn av regn og lyn, og kunne ikke fly inn i de jordrasrammede områdene.
Vest politidistrikt opplyste tidligere tirsdag at de ikke kan prioritere å svare på spørsmål fra pressen på grunn av store arbeidsmengder. NTB har forsøkt å komme i kontakt med politiet som fremdeles ikke har anledning til å besvare henvendelsene.
Manglende mobilnett skaper bekymring
Rasene rammet også teletrafikken i området, noe som har medført at mange ikke har oppnådd kontakt med familie og venner som befinner seg der. Både Telenor og Telia har meldt om at flere basestasjoner er nede, noe som har gjort at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen er uten mobildekning.
– Den manglende mobildekningen er det store problemet her, og alt må gå på nødnett, som begrenser kommunikasjonen veldig. Vi får veldig mange henvendelser fra pårørende fra hele landet, som ikke får kontakt med familie, sier Fiske.
Politiet har blitt nødt til å lese opp over 150 navn på dem som er evakuert, over telefon, og kryssjekke navnene fra dem som er blitt etterlyst av pårørende.
– Det skaper masse ekstra jobb for politiet, og det skaper også selvsagt masse bekymring fra de pårørende, sier lensmannen.
Rundt 30 personer er ikke gjort rede for som følge av manglende kontakt, ifølge VG.
– Slik sett er det også vanskelig å definere hvorvidt noen er savnet eller ikke, sier Fiske.
Ambulanse ble innesperret
Flere biler ble innesperret på veiene mellom rasene. Folk som befant seg i disse bilene, ble nødt til å overnatte i bilene sine, ifølge politiet.
En ambulanse som kom fram mens rasene fortsatt gikk tirsdag kveld, ble sperret inne mellom rasene.
– Det var litt hell i uhell, fordi gjennom natten har vi ikke kunnet ta oss inn med helikopter. Derfor var det bra at denne ambulansen befant seg inne i området, slik at folk hadde tilgang på utstyr og ambulansepersonell gjennom natten, sier Fiske.
Det ble satt inn ekstra nattferger etter at flere veier ble stengt i rasområdene. Ifølge Vegvesenet vil det bli foretatt en ny vurdering av om veiene kan åpnes, klokken 12.