PROSJEKTER

3526 fylkesveier er i ferd med å få nytt nummer

Fra nå av skal ikke fylkesvei-numrene være knyttet opp mot fylker.

3526 fylkesveier over hele landet er i ferd med å få nytt nummer. Her passerer kveldstrafikk på  fylkesveg 769 ved Namsos i Trøndelag. De tre veiene på skiltet har beholdt sitt gamle nummer.
3526 fylkesveier over hele landet er i ferd med å få nytt nummer. Her passerer kveldstrafikk på fylkesveg 769 ved Namsos i Trøndelag. De tre veiene på skiltet har beholdt sitt gamle nummer. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
7. aug. 2019 - 05:00

Siden i fjor høst har rundt 3500 fylkesveier her i landet fått nytt veinummer. Når omleggingen er fullført skal alle riks- og fylkesveier ha helt unike numre, som ikke er knyttet opp mot administrative inndelinger og veieiere.

Et av målene er å unngå at man får to eller flere fylkesveier med samme nummer i forbindelse med fylkessammenslåinger. Som i Viken, der tre fylker blir til ett, forteller leder for nasjonalt vegreferansesystem, Linda Støeng.

– Før var numrene unike på fylkesbasis. Nå blir de unike på landsbasis, og vi trenger ikke å skifte veinumre dersom det skjer mer med fylkesinndelingene, sier hun.

De aller fleste fylkesveiene fikk nye numre før august i år. Først ut var veiene i Trøndelag, som ble omnummerert i fjor høst før sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag. Fra i mai har resten av fylkene fulgt på. Nå gjenstår i hovedsak fylkesveier som er skiltet med gamle numre, og som får nye numre samtidig som nye skilter settes opp. Det betyr at de siste fylkesveiene ikke får nye numre før til neste år.

De fleste nye veinumrene er firesifrede, og disse numrene vil ikke bli fysisk skiltet langs veien, men komme fram på GPS og digitale kart. Det er derfor svært få av de 3526 berørte veiene som må skiltes om.

Det er for øvrig 447 fylkesveier som ikke får nytt nummer. Dette er de viktigste fylkesveiene våre, og mange av dem var riksveier før veireformen i 2010.

Sjekk veireferansen

Blant de siste fylkesveiene som fikk nummer før 1. august, var to av veiene som ble stengt av ras i Sogn og Fjordane i forrige uke. Da ble fylkesvei 451, der en person fremdeles er savnet etter jordskred, fylkesvei 5690. Og fylkesvei 691, der brua over Tverrelva ble revet bort, fikk nummer 5730. Det er imidlertid ikke meldt om at disse nummerbyttene har skapt problemer eller forvirring i forbindelse med rydding og utbedringsarbeider.

I vår fikk Vegvesenet imidlertid melding om at noen som skulle utføre kantslått i Trøndelag hadde havnet på feil sted fordi veien ikke hadde samme nummer som tidligere.

– De første nummerbyttene kom nok litt brått på enkelte, selv om vi har informert om omleggingen. Men nå skal det være godt kjent hos alle som bruker veiene profesjonelt, sier Støeng.

Hun forteller at blålysetatene har vært forberedt på omleggingen, og har fått oppdaterte data hver måned. Kontraktørene for drift og vedlikehold av veiene har et veiviser-verktøy hvor de kan se gamle og nye numre på veiene.

Dersom man har hentet ut veireferanser fra Nasjonal Vegdatabank (NVDB) før nummeromleggingen startet i mai, bør man imidlertid sjekke at man har oppdatert referanse før man skal bruke den. Det finnes lister over gamle og nye veinumre på Vegvesenets hjemmesider, og Vegvesenet har også laget en kartløsning som viser om veiene har fått nytt nummer eller ikke.

Stor jobb

Det er i hovedsak fylkesveier som «alltid» har vært fylkesveier, som får nye numre. Riksveiene som ble omgjort til fylkesveier i 2010, fikk unike numre da, og vil stort sett beholde sine numre.

I det nye veireferansesystemet skal det i utgangspunktet ikke være like nummer på riksveier og fylkesveier. Enkelte mindre riksveier vil derfor også få nytt nummer nå, selv om man ikke helt unngår at det finnes riksveier med samme nummer som en fylkesvei. Kommunale veier er imidlertid nummerert med gatekoder som er styrt av matrikkelen, og blir ikke berørt av omleggingen.

– Hvorfor har man ikke skiftet alle fylkesveinumrene på en gang?

– Det er en stor administrativ jobb, som vi har valgt å gjøre fylkesvis. De første veiene som fikk nytt nummer, var veier det ikke var noen spesielle forhold rundt, slik at nummerbyttene kunne kjøres maskinelt. Men der vi har delt opp veinumre, eller slått numre sammen - for eksempel der veier har skiftet nummer ved en kommunegrense - så har omleggingen måttet gjøres manuelt, forteller Støeng.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.