Vi er ikke om bord på et skip i Nordsjøen, men etter noen minutter i det nye simuleringssenteret til Simsea føles det omtrent slik likevel. Detaljene er viktig for å skape gjenkjennelse og en mest mulig virkelighetsnær simulering. God trening på land vil spare store summer offshore, er budskapet fra Simsea.
– Hvis man sparer én dag offshore kan det fort bety en million sparte kroner på et operativt skip. Da er det svært mye billigere å trene på viktige oppgaver i simulator først, sier administrerende direktør A. Rune Johansen i Simsea.
Gigapixel:
Samkjørt
Nå har de etablert et samkjørt simulatormiljø i Haugesund, der alle funksjoner i et gitt scenario bemannes. Ett rom er innredet som skipsbroa, et annet rom inneholder kransimulatoren, et tredje rom er for ROV-operatørene, mens skiftsupervisoren har kontrollen i et fjerde rom. Alt simulatordeltakerne gjør ,påvirker hverandres situasjon, som i virkeligheten. Dersom skipet for eksempel forandrer posisjon, gjenspeiles det hos de andre aktørene.
- På denne måten får vi god oversikt over samspillet og rollefordelingen mellom de ulike aktørene, samtidig som de får en full simulering av faktiske oppgaver som står foran dem. I tillegg får de øvd på krisescanarier på en måte som ikke er mulig ellers, forklarer A. Rune Johansen til Teknisk Ukeblad.
Simsea i Haugesund satser nå hardt på subsea-simulering for ulike oppdragsgivere. Han er ikke redd for at trange tider i oljebransjen skal gi negative effekter på kundegrunnlaget.
360-video: Bli med inn i «verdens mest avanserte offshoresimulator»
Riktig tidspunkt
– Nei, dette er akkurat den rette tiden å satse på slike simuleringer. Dette er et produkt som sparer kostnader. Det blir viktigere enn noen gang å være godt forberedt og komme raskest mulig i produksjon, sier A. Rune Johansen.
Simulatorene er utviklet sammen med Kongsberg Maritime og Robotic Technologies, mens ROV-rommet er utviklet av Kystdesign.
Øverst i denne saken finner du en enkel 360-video fra brua og ROV-rommet, der Edgar Vika presenterer simulatoren. Bruk musepekeren eller fingeren (touch) for å bevege deg rundt i rommene.
Les også: