I Nantes i Frankrike har forskere fra byens universitet bygget verdens første 3D-robotprintede kommunalbolig. I juli flytter de første leietakerne inn.
Forskerne bak det 95 kvadratmeter store huset mener de har funnet en byggemetode som vil være tids- og kostnadsbesparende, som minsker avfallsmengden fra byggeplassen og som sparer håndverkerne for tungt og repetitivt arbeid.
Treghet i bransjen
Tidligere i vår var en av forskerne ved Université de Nantes, professor Philippe Poullain, på besøk i Norge. Han viste frem den patenterte byggemetoden som bærer navnet Batiprint 3D på et seminar i regi av Sintef. Der etterspurte han en byggenæring som tør å satse mer på ny teknologi.
– Utviklingen av 3D-print-teknologien har bremsene på, derfor går dette tregt. Nå håper vi at selskapene i byggebransjen er klare for å investere i bruk av 3D-robotprinting som byggemetode, sier Poullain.
– Vi håper også at regelverket og standardene for konstruksjonen vil utvikle seg. Myndigheter må ta hensyn til disse nye konstruksjonsteknologiene, ikke bare vår teknikk, men også andre nye teknologiske byggemetoder, sier han
Interesse fra uventet hold
To roboter ble brukt for å printe ut den kommunale boligen i Nantes. Veggene som robotene printet ut, består av tre lag. To ytterlag med skum danner en form som fylles med selvkomprimerende betong. Skummet består av polyuretan, og har termisk isolerende egenskaper og sterk bæreevne.
Hele byggeprossessen tok totalt 54 timer spredt over to uker. Det vakte stor interesse fra uventet hold, forteller professoren.
– Det er mange fra utviklingsland som har kontaktet oss. Ikke fordi de er interessert i ny teknologi, men fordi det er mangel på fagarbeidere i disse landene. 3D-print kan for dem bety bedre kvalitet på konstruksjonene, sier Poullain.
Miljømål
Han forteller at forskningsgruppen hans har to mål. Det første handler om den fremtidige utviklingen av 3D-printingsteknikk.
– Å bruke denne teknologien der byggene faktisk skal stå, har lært oss mye, og vi vet nå at forbedringer er nødvendig. Disse forbedringene er relatert til selve teknologien, men også til forberedelsen av byggefasen, sier han.
Det andre målet er å ta mest mulig hensyn til miljøet.
– Vi bruker polyuretanskum og betong, og disse materialene har stor miljøpåvirkning. I fremtiden ønsker vi derfor å bruke naturlige eller biobaserte materialer, sier han.
Fleksibel form
Men selv om Poullain ser et stort potensial for å bruke 3D-robotprinting som byggeteknikk i fremtiden, mener han ikke at metoden skal ta over for alle andre byggemetoder.
– Vi sluttet ikke å bygge med murstein selv om vi fant opp betong. På samme måte er 3D-printing bare en annen byggemetode. Den er spesielt velegnet når tomten har en vanskelig form, eller når arkitekten ønsker å designe ukonvensjonelle bygninger, sier han.
Forskerne i Nantes er ikke de eneste som utvikler roboter som 3D-printer hus av skum, men Poullain forteller at å bruke betong som fyll mellom skumveggene, er en ny teknikk.
– På Massachusetts Institute of Technology jobber de også med dette. Teknologien den samme, men så vidt jeg vet, har de ikke prøvd å fylle skumformen med betong "on site". Det er noe av det mest utfordrende når man bruker denne byggeteknikken på tomten der huset skal stå, sier han.
- Skallkontruksjon: Denne oppblåsbare byggemetoden kan halvere betongbruken