IKT

3D rett inn

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
20. apr. 2004 - 08:00

SKI: - Skal du drive med dataassistert produksjon (DAP), må du ha verktøy som kan ta 3D-modellen rett inn i DAP-verktøyet uten foregående konvertering av data, sier daglig leder Dag Gulbrandsrud i Brødrene Johnsen Saleimpex.

Firmaet er en spinoff fra primærvirksomheten til Brødrene Johnsen, som nettopp driver med maskinering.

- Det er viktig at vi selv også bruker utstyret vi selger i eget verksted, sier han. Som aktør på DAK/DAP-markedet har firmaet hovedvekt på selve DAP-delen. Brødene Johnsen ble etablert i 1953 med mekanisk konstruksjon og produksjon som primærvirksomhet.

Raskere

Totalt har de et 20-talls CNC-styrte maskiner i avdelingene i Ski og i Vestby. Nå holder de på å investere i en ny høyhastighetsfres med en spindelhastighet på 20.000 omdreininger. - Da kan vi virkelig mate raskt og få laget delene på kort tid, sier avdelingsleder Helge Grande .

Grande og Gulbrandsrud mener at markedet nå heldigvis begynner å svinge mer. Flere har investert i deres frittstående DAP-løsning Mastercam. I tillegg har de NC Polaris som er koblet mot AutoCAD. Mastercam er det mest brukte DAP-verktøyet på verdensbasis, to ganger større enn nærmeste konkurrent.

- Med Mastercam kan du ta inn 3D-modeller direkte fra nær sagt hva som helst av DAK-systemer, sier Gulbrandsrud. Det betyr at du unngår bruk av ekstra konvertering av data og dermed blir det mindre mulighet for feil. - Vi ser at stadig flere leverer 3D-modeller som datafiler i vedlegg til e-post fremfor å sende oss papirtegninger, sier Grande.

Brødrene Johnsen utfører mindre maskineringarbeider og protyper i Ski, mens de store tyngre maskineringsarbeidene blir gjort på de større maskinene i anlegget i Vestby.

Skyter fart

Bruken av 3D konstruksjonsprogramvare har skutt skikkelig fart de to siste årene. - Tidligere fikk vi inn 2D-tegninger som vi måtte lage 3D av før vi kunne sette maskinene i gang. Nå går 3D-modellen rett inn, sier Grande. Mastercam kan også fungere som er 3D DAK-verktøy.

Ved prototyper eller andre forandringer er det ikke nødvendig med nyprogrammering av maskinene. Bare endringene legges inn. - På denne måten er det kjapt å legge inn nytt grunnlag for maskineringen, sier han.

Bruken av dataverktøy har også ført til at det er blitt mer interessant å være maskinarbeider. - Nå kan du teste ut arbeidet på skjermen før du begynner å kutte spon, sier Gulbrandsrud. Spesielt innen 5-akset simultan maskinering mener han at Mastercam har vist sin styrke med rasjonell og effektiv bearbeiding av komplekse former.

Stadig mer av arbeidene går på å lage mer avanserte modeller der kundene til fulle drar nytte av et 3D konstruksjonsverktøy. - Du er raskt ute av markedet hvis du ikke kan tilby kundene maskineringsmuligheter for dette, sier Grande.

Gir kalkyler

- Du er uten tvil et mer attraktivt verksted når du benytter moderne IT. Dessuten finnes det i Mastercam en kalkylemulighet som gjør det mulig å beregne hva det vil koste å produsere delen. Da får vi ut prisen før vi begynner å kutte spon. Imidlertid må vi legge til tiden for oppspenning, sier Gulbrandsrud.

De to kollegene mener det fortsatt er mulig å leve av maskineringsarbeid i Norge, spesielt på mindre serier og på mer avanserte arbeider. - Mange glemmer at det unektelig ofte kan påløpe ekstra utgifter etter en viss tid fordi kommunikasjon blir litt vanskeligere når tingene blir produsert lengre unna. På enklere arbeider og store serier har vi nok et problem, medgir Grande.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.