BYGG

41 døde i branner i Norge i 2019

29 menn og 12 kvinner mistet livet i branner her i landet i 2019. Det er to flere enn i 2018.

Røyking er den største årsaken til at folk dør i brann og menn er kraftig overrepresentert.
Røyking er den største årsaken til at folk dør i brann og menn er kraftig overrepresentert. Foto: NTB Scanpix
1. jan. 2020 - 11:21

Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 41 døde er det høyeste tallet siden 2014, da 54 personer døde i branner.

– Desember er som regel måneden det brenner oftest og det gjenspeiles dessverre i vår statistikk. Av de 41 personene som mistet livet i branner i 2019, omkom seks i desember, fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB.

Tallene viser at vi, brann- og redningsetatene, feierne, eltilsynet og alle andre som er opptatt av brannsikkerhet, må fortsette det forebyggende arbeidet. Vi har en nullvisjon, fremholder Olsen-Haines.

Året med færrest omkomne i brann var 2017 med 26, mens året med flest omkomne var 1979 da 91 personer mistet livet. Den systematiske registreringen av dødsbranntall begynte i 1979.

Røyking er den største årsaken til at folk dør i brann og menn er kraftig overrepresentert. Helgene i de kalde månedene er tradisjonelt mest utsatt, spesielt på natten når de fleste sover.

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt for brann.

Leting etter overlevende i landsbyen Yambali i Papua Ny-Guinea søndag
Les også

Papua New Guinea: Over 2000 begravd under jordmasser

Tall fra DSB viser at så mange som tre av fire av dem som har omkommet i brann de siste årene tilhører disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen. Risikoen er høyest for eldre som bor alene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.