På tampen av 2011 slapp Google løs en splitter ny variant av Android-plattformen: Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
Tradisjonen tro ble plattformen introdusert på en offisiell Google-telefon, i dette tilfellet Samsung Galaxy Nexus. Listen over øvrige telefoner som på sikt skal oppdateres er imidlertid lang, og den siste uken har både HTC og Samsung begynt å rulle ut Ice Cream Sandwich til toppmodellene sine.
LES OGSÅ:
Nå får du Android 4.0 til Galaxy S II
Android 4.0 er ute til HTC Sensation
Android 4.0 dobler ytelsen i HTC Sensation XE
Nye funksjoner
Ice Cream Sandwich-oppdateringen inneholder en lang liste med forbedringer du ikke kan se ved første øyekast. Det har også kommet på plass en hel del nye funksjoner.
Våre fem favoritter:
1. Kontroll over datatrafikken
Etter at mobiltelefonene fikk svære trykkskjermer begynte vi for alvor å ta i bruk mobilene våre som surfeterminaler, og etter hver eneste fellesferie har avisene formidlet skrekkhistorier om nordmenn som kom tilbake til gigantregninger etter å ha surfet på nettet i utlandet.
Nå har riktignok operatørerne tatt et større ansvar her, men det endrer ikke det faktum at det er dyrt å surfe på mobilen. Dette gjelder også i Norge om du ikke har en fastprisordning i abonnementet ditt.
I Android 4.0 får du endelig en mulighet til å kontrollere datatrafikken på en skikkelig måte.
Nå får du nemlig en detaljert oversikt over hvilke apper som er de største synderne på dataforbruket, og kan i tillegg sette en maksgrense for hvor mye data telefonen din får lov å generere.
Du kan også sette en varsling på en gitt datamengde, slik at du vet når det er på tide å bremse surfingen litt.
Og det tipper vi kan få mange til å puste litt lettere på ferie.
LES OGSÅ: Slik unngår du datasmellen i utlandet
2. Skrivebordsversjon av nettsider
En mobilskjerm med 800 x 480 pikslers oppløsning kan naturlig nok ikke vise like mye informasjon på skjermen samtidig som en fullverdig PC-skjerm, noe som har ført til at flere og flere nettsteder blir utviklet i en egen versjon tilpasset mobiltelefoner.
Disse variantene av nettstedene har andre skriftstørrelser og langt færre detaljer enn fullversjonen (altså skrivebordversjonen), og laster dermed raskere på mobiltelefoner.
Det er imidlertid langt fra alle mobiltilpassede sider som er like bra som originalsiden, og nå når det etterhvert også har begynt å dukke opp telefoner med 720p-oppløsning fungerer fullvarianten oftest like bra - eller bedre.
Og da setter vi pris på at du i Android 4.0 har fått muligheten til å laste skrivebordsversjonen av nettstedet du befinner deg på rett fra nettlesermenyen.
3. Skjermskudd (screenshots)
Nå har riktignok enkelte Android-telefoner hatt muligheter for å ta skjermskudd lagt inn i menysystemet, men i Android 4.0 er denne funksjonen blitt standard.
Å lagre bilder av skjermen var tidligere ikke så interessant for andre enn oss i Mobili-redaksjonen og andre som innimellom har behov for å illustrere saker og ting.
Etter at landeplager som Wordfeud og Draw Something tok av har funksjonen imidlertid blitt høyaktuell for alle som liker å lage spetakkel når de vinner, noe du muligens har merket på Facebook.
Å legge ut bilder fra nettaviser som har morsomme skrivefeil er også gjort i en fei ved å ta skjermskudd.
LES OGSÅ: Fire Android-spill du må ha
4. Enklere tekstbehandling
I motsetning til i iOS og Windows Phone kan du i Android bytte ut det forhåndsinstallerte tastaturet. Det som både er en fordel og en ulempe her er at du har et gigantisk utvalg å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hvilket man skal velge.
Det har vært mulig å skifte tasaturtype ved å holde en finger over tekstfeltet, men det har kanskje ikke vært så tydelig hvordan dette skal gjøres.
I Android 4.0 dukker det opp et lite tastaturikon øverst til venstre i skjermbildet når du har tastauret ditt oppe. Trykker du på dette ikonet kan du bytte mellom alle tastaturene du har installert på et par sekunder.
At dette ikke lenger gjøres på gamlemåten er egentlig et resultat av at kopiering, klipping og liming av tekst har blitt bedre. Om du i Android 4.0 holder en finger over et tekstfelt får du nå opp en meny hvor du kan kopiere og lime inn tekst. Dermed har det blitt enkelere ikke bare å markere tekst, men også å kopiere den ut eller lime inn.
LES OGSÅ: Slik bytter du Android-tastatur
5. Chrome
Googles egen Chrome-nettleser er foreløpig forbeholdt deg som har Android 4.0. Til tross for at den er i beta-utgave og har et par barnesykdommer (som at det er umulig å bla nedover i Facebook-feeden) har vi på kort tid blitt veldig glade i denne.
Google Chrome har strålende synkroniseringsmuligheter.
Denne nettleseren yter omtrent like bra som den integrerte Android-nettleseren, og kommer i tillegg med langt bedre synkroniseringsmuligheter mot PC-versjonen av Chrome.
Et konkret eksempel på hva dette innebærer er at du på automagisk vis kan hente frem alle faner du har åpnet i PC-versjonen. Her er det altså bare å åpne et lass med nettsider på PCen før du stikker fra jobb, så ligger de klare og venter på deg på telefonen når du setter deg ned på bussen.
Vi har planer om å komme tilbake med en mer utfyllende artikkel om Chrome etterhvert. Inntil videre vil vi anbefale alle som har oppdatert til Android 4.0 å hente den ned og sjekke ut godsakene på egenhånd.
Ikke alt er like hendig
Nå er vi selvsagt klar over at ingen tvinger oss til å bruke alle funksjonene vi har tilgjengelig i Android 4.0, men utakknemlige som vi er skal vi likevel hamre på et par av dem.
1. Face Unlock
Face Unlock er en funksjon som er morsom i et par timer, og som utvilsomt har underholdningsverdi i lystig lag. Men noen sikkerhetsløsning er det altså ikke.
Det er nemlig fullt mulig for andre enn eieren å åpne opp telefonen, noe du blant annet kan gjøre med et bilde. Nå skal det i rettferdighetens navn sies at Google aldri har påstått at Face Unlock kan erstatte de mer gammeldagse metodene.
Personlig irriterer vi oss mest over at vi i 50 prosent av tilfellene får beskjed om at vi ikke er gjenkjent, og blir overført til den vanlige opplåsningsmetoden med å tegne et mønster på skjermen. Altså den FBI ikke greier knekke.
Da holder vi oss like greit til den.
2. Menysystemene er "gamle"
En del av poenget med Android 4.0 var å gi brukeren en ny "look and feel" og i tillegg senke antall trykk som trengs for å utføre oppgaver. For eksempel ble det integrert en egen menytast for å veksle mellom apper og du fikk forhåndsvisninger av widgeter i en egen del av hovedmenyen.
Men for å få følelsen av et helt nytt operativsystem må du per i dag kjøpe Samsung Galaxy Nexus. I de tre andre telefonene som er oppdatert til 4.0 - Samsung Galaxy S II, HTC Sensation og HTC Sensation XE har produsentene maskert mange av ICS-nyhetene med sitt eget menysystem.
Og både HTC Sense og Samsung TouchWiz føles altså akkurat som før, og ting som multitask-tast og widget-visning i hovedmenyen er fjernet.
Nå er det nok ikke alle som vil se på dette som en svakhet, da både Sense og TouchWiz har store fanskarer, men personlig savner vi altså følelsen av å få noe nytt og spennende inn på telefonen.
Hva er dine erfaringer?
Vi har forstått såpass som at en hel del av leserne våre har fått Android 4.0 på plass, og regner med at det er plenty av både gode og dårlige erfaringer med den nye versjonen av plattformen. Her er det som alltid bare å krige i kommentarfeltet under artikkelen!