NETTARKIV

500 MIT-kurs på nett

Viggo Borg Pedersen
24. nov. 2003 - 13:01

Boston: Når OCW-prosjektet (OpenCourseWare) er fullført i 2007, skal hele pensum for MIT-studentene ligge åpent og fritt tilgjengelig. Da vil ca. 2000 kurs være tilgjengelig på nettet.

I løpet av det siste året har MIT OCW hatt mer enn en halv million treff på sine internettsider bare fra Norge. Totalt er det registrert over 100 millioner treff fra hele verden i samme periode.

Bare en liten del av alle e-postene som daglig strømmer inn til de prosjektansvarlige blir besvart, til tross for at det er 20 medarbeidere i prosjektet. Dette teamet arbeider med å legge kursmateriell til rette for web-publisering.

Sjekk selv!

På Universitetsbibliotekets (UBiT) hjemmeside (www.ub.ntnu.no) er det lagt lenke til materialet. Skriv "ocw" i søkefeltet. Materialet kan bli et viktig supplement til det eksisterende kursmaterialet ved NTNU. Hvert kurs inneholder blant annet forelesningsnotater, litteraturlister og øvinger.

OCW-materialet kan fritt brukes, kopieres, distribueres, oversettes og modifiseres for ikke-kommersielle undervisningsformål. Brukerne må imidlertid referere hvor materialet er hentet fra. Opphavsretten må ikke krenkes. MIT OCW har sørget for nødvendig tillatelse fra alle rettighetshaverne. Det har vært den mest arbeidskrevende prosessen før et kurs kan legges ut.

PDF og animasjoner

En ordinær PC med modem og standard nettleser er alt som skal til for å bruke materialet. Forelesningsnotatene er lagret i pdf-format.

Animasjonene som følger noen av kursene er lesbare med programvare som ligger ute på MIT OCW sin hjemmeside under Technical Requirements. Hjemmesiden er oversiktlig og lett å navigere på. I høyre felt på siden ligger kursene fordelt etter emne. Søkemotoren gjør det mulig å søke direkte på enkeltkurs.

Biblioteket ved MIT sikrer kvaliteten på metadataene som identifiserer kursene i databasen. Under "Help" midt på hjemmesiden til MIT OCW finner du mye nyttig informasjon.

Materialet ligger lagret på mer enn 200 servere i Akamais globale nettverk, og skulle dermed være meget godt sikret mot eventuelle serverproblemer.

MIT OCW tar sikte på å etablere diskusjonsgrupper og ønsker å tilrettelegge for slike i tilknytning til sin hjemmeside.

Bygger på frivillighet

MIT OCW har satset på frivillig deltagelse i prosjektet. Ingen vitenskapelige ansatte blir pålagt å delta. De som deltar signerer en lisensavtale som ikke fratar dem opphavsretten.

Lærerne har fordeler i form av at de får tilbakemeldinger om feil i sine forelesningsnotater fra besøkende på MIT OCW sine hjemmesider. Andre har etablert samarbeid med lærere som har besøkt internettsidene for bestemte kurs.

Flere språk

Prosjektet har vakt oppsikt over hele verden. En del av kursene er allerede oversatt til spansk og portugisisk etter initiativ fra Universia.net, et konsortium av 636 universiteter i spansktalende land. Oversettelse til russisk og kinesisk forventes å bli det neste.

Prosjektets fremtid er avhengig av finansiering. Communications Manager Jon Paul Potts hos MIT er optimistisk, ikke minst på grunn av den internasjonale populariteten prosjektet har fått.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.