5957 besøkte Eliaden første dag

Målet er å passere 20 000 utstillere. I dag venter de fleste utstillerne høyere besøkstall enn på dag én

1. juni 2016 - 10:12

Når onsdagen starter gjenstår 14 043 besøkende for at målet skal bli nådd. Den største utfordringen kan bli det strålende sommerværet. En rundgang Automatisering gjorde på tirsdag ettermiddag rett før stengetid ga inntrykk av fornøyde utstillere.

Nytt partnerskap

På Eltecos stand traff vi Jan Efland, administrerende direktør i Bihl+Wiedemann i Danmark. Han kunne fortelle at det nå er inngått en samarbeidsavtale mellom dem og Elteco.

– Vi ønsker en lokal partner som er tett på kundene og som snakker norsk. Så måtte vi finne et selskap med høy kompetanse, det er kompliserte produkter vi selger, sier Efland.

Han forteller at for dem er den typiske kunden i landbasert industri, vannforsyning, det er maskinbyggere og de som arbeider med interne transportsystemer.

Fra venstre, Svein Holla og Stig Simonsen, begge fra Elteco og Jan Efland fra Bihl+Wiedemann foran et system bygget opp som resultat av partnerskapet. Et Eltecoprodukt fra Leutze koplet mot en distributør fra Bihl+Wiedemann. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Fra venstre, Svein Holla og Stig Simonsen, begge fra Elteco og Jan Efland fra Bihl+Wiedemann foran et system bygget opp som resultat av partnerskapet. Et Eltecoprodukt fra Leutze koplet mot en distributør fra Bihl+Wiedemann. Bilde: Joachim Seehusen

– Vi ønsker å vokse i det norske markedet, vi har likevel valgt partnerskap i stedet for eget norsk selskap, hovedsakelig fordi vi er et mindre selskap enn mange av de som har egne norske avdelinger, sier Efland.

Svein Holla, administrerende direktør i Elteco sier at de nå får et bedre produkt enn de tidligere har hatt.

– Tidligere hadde vi kun sensorer. Nå kan vi også tilby datainnsamling og behandling. Vi venter økt omsetning, både gjennom økte tilbud til eksisterende kunder og gjennom nye kunder fordi vi nå kan tilby en komplett løsning, sier Holla.

Forebyggende vedlikehold

På standen til Emerson står vedlikehold etter behov på programmer, eller predictive maintenance som de foretrekker å kalle det. De viser en løsning der en rekke sensorer kan koples til roterende utstyr. Da vil en situasjon bli oppdaget før det blir kritisk, og vedlikehold kan gjøres etter behov og ikke etter faste tidsintervaller.

– Vi benytter OPC UA og beveger oss mot å bruke Ipad eller Android i tillegg til pc og mac, forteller Rolf Jenssen hos Emerson.

Rolf Jenssen og Emerson venter vekst i markedet for overvåking og vedllikehold etter behov i stedet for etter tidsintervaller. På Eliaden viser de nye løsninger. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Rolf Jenssen og Emerson venter vekst i markedet for overvåking og vedllikehold etter behov i stedet for etter tidsintervaller. På Eliaden viser de nye løsninger. Bilde: Joachim Seehusen

Hver sensor kan ta opp til 24 verdier og systemet lagrer også data. Dermed blir det lettere å se hva som forårsaket en eventuell stans. Noen systemer er allerede installer på anlegg i nordsjøen. Hos Emerson er man overbevist om at dette kommer til å vokse.

– Maskinene kjøres hardere i dag enn tidligere og man er mer tilbakeholdne med å hente servicefolk ut til plattformene. Systemet er godkjent for Ex-sone II, og det er en rekke systemer som nå begynner å bli modne for utskifting.

Emerson kan levere vibrasjonsovervåking ikke bare av roterende utstyr, men også av rør. Det kan også gjøres trådløst om kundene ønsker det.

Skyvespjeldventil

Hos Inline Process og J.S. Cock, som har felles stand er både Knut Erik Boland og Morten Steinset fornøyd med besøket første dagen.

Steinset viser frem en helt ny skyvespjeldventil som J.S. Cock har tatt inn. Ventilen er fra sveitsiske Wey.

Morten Steinset fra J.S. Cock med den nye skyvespjeldventilen fra Wey som er nå tilbys norsk industri. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Morten Steinset fra J.S. Cock med den nye skyvespjeldventilen fra Wey som er nå tilbys norsk industri. Bilde: Joachim Seehusen

– For oss i Cock er Wey nytt. Denne ventilen er veldig spesiell, den har to spjeld i stedet for ett, det kalles double block and bleed. Den har også et helt spesielt tetningssystem. Man kan justere og etterstramme pakninger ved hjelp av to unbrakoskruer fra utsiden. Det er ikke nødvendig å demontere ventilen, sier Steinset.

Han sier typiske kunder vil være nedstrøms, landbaserte oljeanlegg, kommunal sektor og landbasert industri. Den er noe dyrere enn en tradisjonell ventil, men så skal den også kreve betydelig mindre plass.

Cybersikkerhet i fokus

– Det har vært mye folk her, men mitt inntrykk er at det er mye elektro og lite automatiseringsfolk, sier Petter Bjerkelig hos Novotek. Han legger til at allerede første dagen har han fått en rekke gode leeds som er verdt å følge opp.

Novotek viser neste generasjon HMI Scada fra GE. Den er html 5-basert og kan brukes på alle fomatger, windows, mac, linux og android. Den nye versjonen er modulbasert og man skal kunne bygge en applikasjon raskere enn tidligere.

– Med denne vil operatøren får bedre beslutningsstøtte. Unormale situasjoner vil kunne oppdages raskere enn tidligere.

Petter Bjerkeli fra Novotek med Opshield security solution. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Petter Bjerkeli fra Novotek med Opshield security solution. Bilde: Joachim Seehusen

En annen nyhet er at når man velger et bilde kommer det automatisk opp informasjon om komponenten som er valgt.

Mer og mer havner i skyen, og tingenes intenett brer om seg. Dermed øker også risikoen for at uvedkommende kan komme inn i et industrielt system. Novotek stiller med det de kaller Opshield cyber security solution, fra GE-selskapet Wurldtech.

– Den tilbyr mer enn datasikkerhet, også operational technology, sier Bjerkeli.

Den beskytter systemet ikke bare mot angrep utenfra, men også innenfra. Den sorte boksen overvåker alt som skjer, ned på protokollnivå. Om en infisert USB-stick er brukt og noen forsøker å installere noe vil det oppdages.

Bjerkeli sier markedet er olje og gass-selskaper, energiselskaper og helse- og sykehussektoren.

Digital skrutrekker

På standen til Pepperl+Fuchs forteller Agnar Sæland at IO-link heretter blir standard på alle nye serier. Til nå har det vært ekstrautstyr. Så har selskapet inngått en avtale med Sick og Balluff om en felles database.

– Hvis en sensor koples til henter systemet automatisk alle relevante data.

Agnar Sæland fra Pepperl+Fuchs med Smart bridge blutetooth-kopling. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Agnar Sæland fra Pepperl+Fuchs med Smart bridge blutetooth-kopling. Bilde: Joachim Seehusen

Knyttet til denne løsningen er også Sæland fornøyd med å kunne tilby det han kaller en digital skrutrekker. 

Det er en liten bluetooth-enhet som kan koples til et system, og da kan alle nødvendige data hentes inn til en mobiltelefon, Android eller Iphone. Dermed kan både feilsøking og feilretting skje raskere enn med dagens systemer.

PLS i panelet

Torbjørn Ruud hos Beijer forteller at de nå satser med på japanske Idec som leverer både pls-er og powersupply som en erstatning for produktene fra Mitsubushi som selskapet mistet.

Torbjørn Ruud fra Beijer på Eliaden.
Torbjørn Ruud fra Beijer på Eliaden.

– Så har vi pls-er med eget merkenavn, laget av et mexicansk selskap. Men det vi selger mest av er paneler med soft-control. Det er bygd pls inn i panelet og det selger vi med IO.

Ruud mener også det er en fordel for dem at de benytter Codesys i sine pls-er fordi det er en helt åpen standard som blir brukt av en rekke selskaper, blant annet Wago, Beckhoff og Siemens.

Vrir seg mot VA og oppdrett

Leif Kølner var et av selskapene som lenge satt på gjerdet. Et godt tilbud om en mindre stand fikk dem til å bli med.

– Det har vært en del aktivitet på formiddagen, så ble det roligere på ettermiddagen. Men første dag er alltid rolig, sier Olav Heggemsnes.

Olav Heggemsnes fra Leif Kølner på Eliaden. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Olav Heggemsnes fra Leif Kølner på Eliaden. Bilde: Joachim Seehusen

Han forteller at de viser nye transmittere for væskeanalyse og at selskapet tenker mer i retning av vannbehandling enn tidligere. Leif Kølner har også tatt inn utstyr for mengdemåling av oksygen til oppdrett.

– Det er nytt for oss, men bygger oss opp med en del nye produkter. Vi har vært representert innen oppdrett lenge, men nå ser vi at det vokser, sier Heggemsnes.

Leif Kølner har også fått agenturet på veieceller fra italienske Laumas. Det selskapet har tidligere ikke vært representert i Norge. Noen er allerede levert, den typiske bruker er næringsmiddelindustrien, prosessindustrien og noe offshore.

Ombygd robot

Beckhoff og Intek har valgt å stille sammen, og viser en robot fra Kuka som er modifisert for å kunne arbeide uten bur.

Den er utstyrt med en scanner fra Sick. Den registrerer når noen nærmer seg, og roboten reagerer i to trinn. Først reduserer den hastigheten deretter stanser den helt. Når personen fjerner seg starter den igjen uten at det er behov for å gripe inn.

Sølvar Flatmo fra Intek og Einar Bråthen fra Beckhoff med et felles robotprosjekt vist på Eliaden. <i>Bilde: Joachim Seehusen</i>
Sølvar Flatmo fra Intek og Einar Bråthen fra Beckhoff med et felles robotprosjekt vist på Eliaden. Bilde: Joachim Seehusen

– Det betyr at roboten kan jobbe i en sektor av robotens operasjonsfelt mens operatøren jobber i en annen del av operasjonsfeltet. Den er ikke laget for at operatøren og roboten skal arbeide sammen, sier Sølvar Flatmo fra Intek.

Han forteller at de har benyttet Beckhoffs produkter siden 2003. Nå har de tatt i bruk en ny busløsning som gjør at det kun er behov for én kabel inn til roboten.

– Det gir enklere konfigurering kombinert med flere muligheter, sier Flatmo.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.