SAMFUNN

8 klynger kjemper om ekspertstatus

Espen Leirset
18. apr. 2006 - 10:07
Vis mer

En rekke eksterne eksperter har vurdert de 24 søkerne som Teknisk Ukeblad har presentert tidligere.

Et finaleheat på åtte næringsklynger er plukket ut. Av disse 8 skal 6 stå igjen til slutt som vinnere.

Det er Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og Siva (Statens selskap for industrivekst) som plukker ut de 6 kandidatene. Næringsklyngene som blir plukket ut til slutt skal være representere det fremste miljøet i Norge innen sitt felt. De skal dessuten være blant de beste i verden, og være sterkt eksportrettet.

Penger og pris

De seks vinnerne får heder, ære og opptil sju millioner kroner årlig for å sette ytterligere fart i næringsutviklingen. Målet er å gjøre Norge mer konkurransedyktig internasjonalt, samt å stimulere regionene til mer trøkk i næringsutviklingen.

Det er imidlertid fortsatt mulig for outsiderne å ta igjen tetfeltet. Innovasjon Norge forbeholder seg fortsatt retten til å «kunne vurdere søknader som ikke er representert på denne lista», går det fram i et brev Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.



– Ledende i verden

Ekspertsenteret for undervannsteknologi er blant de åtte i finalen. De er ikke overrasket over å være plukket ut.

– Vi synes selv vi hadde en god søknad. Industriklyngen innen undervannsteknologi her i Hordalans er ledende også på verdensbasis. Derfor synes vi denne klyngen fortjener å få et push videre, sier høgskolelektor Alf-Emil Slinning ved Høgskolen i Bergen (HiB). Sammen med Sintef og NTNU har HiB engasjert seg kraftig i å utvikle næringsklyngen videre. Sintef er blant annet hyret inn for å bidra med kompetanse innen næringsutvikling og strategisk tenking.



Viktig for de små

– Hvilken betydning vil status som ekspertsenter ha for bedriftene i deres klynge?

– Det vil ha mest å si for underleverandørene. De har mulighet til å forbedre seg på alle områder. Vi går blant annet i gang med et felles opplegg for utdanning for klyngebedriftene. Det gir de små mulighet til å trekke lærdom fra de store bedriftenes markedsekspertise, sier Slinning til Teknisk Ukeblad.

Dette gjør at de små har større mulighet til å være med «ut i verden» når de store bedriftene har internasjonale oppdrag. Samtidig vil de store bedriften, som Aker Kværner Subsea og FMC Kongsberg Subsea få fordel ved at underleverandørene blir dyktigere.

Alle bedriftene som er med i klyngen vil kunne bruke medlemsskapet i ekspertklyngen som kvalitetsstempel. I tillegg samarbeider næringsklyngen med NTNU i Trondheim for å opprette minst ett, muligens to, studieprogrammer som er relevante for subsea-teknologien i Hordaland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.