90 grunneiere, som totalt eier 2400 hektar i en av USAs viktigste skifergass-regioner, har saksøkt Chesapeake Energy og partneren Statoil.
Skifergass-grunneierne mener Statoil og Chesapeake Energy har begått kontraktsbrudd. De mener de har fått utbetalt for lite i royaltyinntekter for utleie av grunnen til oljeselskapene.
Grunneierne i Pennsylvania eier deler av Marcellus-formasjonen, en av de største forekomstene av skifergass i USA. Skiferformasjonen strekker seg i hovedsak gjennom delstatene New York, Pennsylvania, Ohio og West Virginia.
Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk
Vil bruke mafialov
Størsteparten av den 113 sider lange stevningen som ble sendt retten 17. februar inneholder beskyldninger mot skifergassgiganten Chesapeake Energy.
Det amerikanske selskapet er anklaget for å ha brutt den såkalte RICO-loven (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) som ble innført på 70-tallet for å bekjempe organisert kriminalitet.
Partneren Statoil er ikke utsatt for disse beskyldningene, men anklages for kontraktsbrudd og for å ha betalt for lite til grunneierne.
Les også: Skal unngå kritiske feil: Her leker Sverdrup-ingeniørene hviskeleken
– Monopol
Bakgrunnen er påstander om at Chesapeake ulovlig skal ha samarbeidet med et selskap om å kreve skyhøye tariffer for å transportere gassen fra brønnene. De påstått oppblåste utgiftene ble så trukket fra inntektene fra gassbrønnene før grunneierne fikk utbetalt royalty for gassen. Påstandene kommer frem i en artikkel av den amerikanske graveredaksjonen Propublica.
– De har monopol over innsamlingssystemet , det er dette som har ført til dette, uttalte advokat Thomas McNamara til Pennsylvania-avisen The Scranton Times-Tribune etter at stevningen ble levert.
Han siktet til de lokale rørledningene mellom gassbrønnene og frem til rørledningsnettet mellom statene. I sistnevnte er tariffene bestemt av føderale myndigheter.
– De kan i utgangspunktet kreve hva de vil, sa han til avisen.
McNamara er én av tre advokater bak søksmålet. Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få tak i grunneiernes advokater, til tross for flere forsøk.
Les også: «Betydelig helserisiko» gjør fracking ulovlig i New York
Kjøpte seg inn i 2008
Statoil kjøpte i 2008 rettighetene til store mengder skifergass i Marcellus-formasjonen.
Det var i forbindelse med dette oppkjøpet at selskapet ble part i leieavtalene med grunneierne som nå har gått til sak.
«Kryptisk»
De 90 saksøkerne i Pennsylvania påstår blant annet at de ikke har fått noen forklaring fra Statoil på hvilke fradrag som er trukket fra selskapets inntekter fra gassen - som er basis for beregning av grunneiernes royalty.
Grunneierne påstår også at Chesapeake Energy bare har gitt dem «kryptisk, overfladisk, ufullstendig, misvisende og forvirrende» informasjon om fradragene som er trukket fra overskuddet, og dermed fra grunneiernes royaltyinntekter.
Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt
Statoil krever søksmål avvist
Statoils advokater forsøker å få retten til å avvise anklagene mot selskapet, sekundært at anklagene behandles i en egen sak. I et brev til retten skriver de at den 113 sider lange stevningen knapt inneholder beskyldninger mot Statoil.
De hevder at saksøkerne aldri har kontaktet Statoil og påpekt kontraktsbrudd.
Advokatene skriver at Statoil ikke bør bli utsatt for «guilt by association» ved å være med i saken.
– Vi ønsker ikke å kommentere søksmålet ettersom det fortsatt er til behandling i rettsapparatet, skriver Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale virksomhet i en epost.
Stor reportasje: Fracking, forurensning og fyllekjøring i Eagle Ford
Flere søksmål
Teknisk Ukeblad har gitt Chesapeake Energy anledning til å kommentere påstandene i søksmålet. Kommunikasjonsdirektør Gordon Pennoyer svarer i en epost at de avslår å kommentere.
Også Chesapeakes advokater ber domstolen avvise søksmålet. De at saksøkernes påstander er grunnløse. Selskapet mener utbetalingen av royaltyinntekter har skjedd i henhold til loven, og at fallende gasspriser er årsaken til at grunneierne har fått mindre utbetalt, ifølge et prosesskriv.
I selskapets årsrapport for 2014 heter det at selskapet er involvert i en rekke tvister som handler om påstått manglende betaling til grunneiere.
Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta
Flere rettsprosesser
Etter skifergassoppkjøpene i USA er Statoil trukket inn i en rekke rettsprosesser.
Selskapet er sammen med Chesapeake saksøkt av en familie i Ohio, som forsøker å få en rettslig kjennelse på at leiekontrakten de inngikk er ugyldig.
Flere grunneiere i Pennsylvania har også bedt om voldgift, de hevder at Statoil har brutt leiekontrakten med dem og betalt for lite i royaltyinntekter, viser rettsdokumenter.
Chesapeake og Statoil har også inngått forlik med grunneiere i flere saker.
I 2012 handlet Statoil ytterligere rettigheter i Marcellus-formasjonen for 3,3 milliarder kroner. I Marcellus har Statoil nå om lag 58.000 lisenser fordelt på rundt 20.000 landeiere.
Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper