Hun er den eldste av de fire fastboende i den lille, veiløse bygda i Høyanger kommune.
Så isolert er Måren at NRK i 2008 laget et program derfra i serien ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Forsamlingen var tjuefem ganger så stor da BKK feiret åpningen av sitt 31. vannkraftverk med styre, kommunale representanter og mange grunneiere, skriver BKK i en pressemelding.
– Jeg sa ja til å åpne kraftverket fordi det var anleggskarene som ønsket det, sa den spreke 92-åringen da hun trykket på knappen som startet kraftverket.
Nordens dypeste sjøkabel
Småkraftverket vil produsere 21 GWh i året, som tilsvarer forbruket i cirka 1050 eneboliger. Prosjektet har en totalkostnad på rundt 82 millioner kroner.
– Det har vært spesielt å bygge kraftverk på et sted uten vei. All transport har skjedd med egen ferje. Entreprenøren GBS fra Øystese har taklet utfordringene godt. De har også tilpasset kraftverket til terrenget på en flott måte, seier prosjektansvarlig Espen Hammersland i BKK.
Det var behov for en vel ni kilometer lang sjøkabel fra Måren til Nordeide, for å få transportert kraften ut. Kabelen går helt ned mot 1270 meter, og er med det Nordens dypeste sjøkabel.
– Merkedag for klimaet
Styreleder Martin Smith-Sivertsen i BKK pekte på det framtidsrettede i å utnytte vannkraft til ren og klimavennlig energi.
– BKK ser på alle åpninger av et nytt kraftverk som en merkedag for klima og for framtiden, sa Smith-Sivertsen i sin tale ved åpningen.
Utbyggingen er et samarbeid mellom Høyanger kommune og BKK, der BKK er utbygger og eier av kraftverket.
Erstatter gammelt kraftverk
Kraftverket erstatter et gammelt kraftverk som utnyttet et mindre fall i elva. Det gamle kraftverket som ble satt ut av drift i 1983, hadde inntaksdammen på samme sted i elva som det nye. Fra inntaksdammen ned til kraftstasjonen ved fjorden går det et rør på 1060 meter.
Kraftstasjonen, som har et aggregat med installert effekt på 5 MW, er plassert like innenfor ferjekaia på Måren.