OLJE OG GASS

97 teknologier kjemper om innovasjonspris på ONS

– Nå kommer spillteknologi for oljebransjen for fullt, sier juryformann.

I forfjor var det Aker Solutions og Statoil som vant ONS's Innovasjonspris for sitt Åsgård subsea kompresjonsystem. I år er det kommet inn 97 søknader fra teknologibedrifter, som mener deres nyvinning er den beste. En tendens er dessuten at flere aktører som overfører spillteknologi til oljebransjen har kommet til.
I forfjor var det Aker Solutions og Statoil som vant ONS's Innovasjonspris for sitt Åsgård subsea kompresjonsystem. I år er det kommet inn 97 søknader fra teknologibedrifter, som mener deres nyvinning er den beste. En tendens er dessuten at flere aktører som overfører spillteknologi til oljebransjen har kommet til. Bilde: fotograf kallen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
12. juni 2014 - 15:23
Vis mer

I løpet av oljemessen ONS i Stavanger i august deles de prestisjetunge Innovasjonsprisene ut. Det er kanskje de viktigste teknologiprisene i norsk olje- og gassindustri.

Da søknadsfristen var gått ut 19. mai hadde juryen mottatt 97 søknader fra bedrifter som mener de har den beste nye teknologien å by på.

Et høyt tall, men likevel en liten nedgang fra i fjor, da det var 109 søknader.

Bruker spillteknologi i oljen

Boring og brønn-segmentet skiller seg ut i positiv forstand i søknadsbunken, ved å være den disiplinen med flest søknader. Det var også tilfelle for to år siden, ifølge juryformann Siri Helle Friedemann, fra Norsk Forskningsråd.

– Det skjer veldig mye spennende innen boring og brønn. Det er nok fordi det er et område som står for omtrent halvparten av kostnadene på sokkelen, og dermed er en del av sektoren hvor det er helt nødvendig å redusere kostnader. Det fører til utvikling av mye spennende teknologi. Det er jo et område hvor det for eksempel er mulig å gjøre mye med arbeidsprosesser, automatisering av boreprosessen og å gjøre boreprosessen sikrere, sier Friedemann til Teknisk Ukeblad. 

Hun trekker i tillegg fram en annen tendens blant årets søkere, nemlig at det er stadig flere som jobber med å overføre spillteknologi til olje- og gassbransjen. 

– Det er mange innovasjoner innenfor det vi kaller for gaming technology. Bedrifter overfører spillteknologi til applikasjoner for olje og gassektoren. Det ser ut til å komme for fullt nå, noe som gjenspeiles i søknadsbunken vår også. Og det er hovedsakelig de små bedriftene som kommer med denne typen teknologi, sier juryformannen.

Friedemann forklarer at applikasjonene med spillteknologi for det meste har med arbeidsprosesser å gjøre.

Friedemann forklarer at applikasjonene med spillteknologi for det meste har med arbeidsprosesser å gjøre.Juryformann for Innovasjonsprisene til ONS, Siri Helle Friedemann i Norsk Forskningsråd. Anders J. Steensen

Savner bidrag fra fornybar energi

Det skal deles ut tre innovasjonspriser på ONS, én for store selskaper (43 søknader), én for små og mellomstore selskaper (54 søknader) og en spesialpris, som baseres på nominasjoner.

Etter at første jurymøte er gjennomført, sitter juryformannen igjen med et positivt inntrykk.

– Jeg synes det er spesielt kjekt at det er kommet så mange søknader fra de små og mellomstore bedriftene, sier hun.

Hun hadde gjerne sett flere søknader fra de større selskapene, men påpeker at alle de store leverandørene har levert inn bidrag, bare ikke like mange som tidligere år.

– I tillegg har vi fått inn flere relevante nominasjoner til Special Innovation Award, så jeg kan si at vi kommer til å dele denne prisen ut i år. Det er en pris som kun deles ut dersom det er gode nok kandidater, forklarer Friedemann.

Det Friedemann derimot savner er bidrag innen bransjen for fornybar energi.

– Dette er priser som ikke bare henvender seg til olje- og gassbransjen, men hele energifeltet. Og det er skuffende få fra fornybarsektoren som søker. Det har det vært tidligere år også, forklarer hun.

Innovasjonsgraden teller mest

Juryen har nå vært gjennom søkndadsbunken én gang, og sitter igjen med 30 kandidater til prisene. Disse skal kokes ned til topp fem i hver kategori, pluss en vinner blant de fem.

Friedemann forklarer at de velger ut vinnerne basert på en rekke kriterier, men at det aller viktigste er innovasjonsgrad.

– Det er klart at innovasjonsnivået må være høyt. Teknologien må være noe som gjør en forskjell for sektoren og ikke bare for den enkelte bedrift, utdyper hun.

I tillegg ser juryen på hvor nær teknologien er å komme ut på markedet, verdiskapningspotensiale og helse, miljø og sikkerhet.

I tillegg ser juryen på hvor nær teknologien er å komme ut på markedet, verdiskapningspotensiale og helse, miljø og sikkerhet. I 2012 var det Biota Guard som vant prisen for små og mellomstore bedrifter, for sitt Biota Guard System. Håkon Jacobsen

Siden 1982

Innovasjonsprisen er delt ut annethvert år siden 1982. I forfjor var det Aker Solutions og Statoil som vant for sitt Åsgård subsea kompresjonsystem.

Det deles i tillegg ut to andre priser, en teknologipris for små og mellomstore bedrifter kalt SME Innovation Award og ONS Special Innovation Award, som går til en person eller organisasjon som har spilt en signifikant rolle i energisektoren.

I 2012 var det henholdsvis Biota Guard som vant prisen for små og mellomstore bedrifter, for sitt Biota Guard System og Andreas K.L Ugland, som ble hedret med Special Innovation Award.

Hovedmotivasjonen bak innovasjonsprisene er å støtte opp om innsatsen som gjøres for å forbedre eksisterende løsninger og finne fram til nye svar i alle ledd av verdikjeden i olje- og gassbransjen. 

Juryen

Årets jury består, foruten formann Siri Helle Friedemann, av:

Line Amlund Hagen, INTPOW

Aris Lubbes, Fugro NV

Gordon Ballard, Schlumberger Oilfield UK plc

Trond Unneland, Chevron Technology Ventures


Knut Aaneland, North Energy ASA


Kalmar Ildstad, Norwegian Petroleum Directorate (NPD) 

Heidi Fuglum, ABB AS

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.