ENERGI

Abdisert solkonge

PRISET: Alf Bjørseth med Glassbjørnen, hedersprisen fra miljøstiftelsen Grip.
PRISET: Alf Bjørseth med Glassbjørnen, hedersprisen fra miljøstiftelsen Grip. Bilde: Gaute Ulvik Haugan
Finn Halvorsen
22. juni 2006 - 08:00

Alf Bjørseth er mannen bak verdens største solenergiselskap, Renewable Energy Corporation (REC). Som de fleste vil ha fått med seg ble selskapet notert på Oslo Børs i begynnelsen av mai med en prislapp på rundt 50 milliarder kroner.

På det tidspunkt hadde imidlertid solkongen selv abdisert og solgt sine aksjer for en pen sum penger, trolig tett oppunder 900 millioner kroner. Disse pengene er han nå travelt opptatt med å pløye inn i ny gründervirksomhet, trolig også innenfor fornybar energi.



Miljøpris

Så travelt opptatt er han, og så mye på reisefot i utlandet, at da miljøstiftelsen Grip ville hedre ham og REC med hedersprisen Glassbjørnen med handels- og næingsminister Odd Eriksen og miljøvernminister Helen Bjørnøy som prisutdelere, kunne han ikke være tilstede i Oslo Kongressenter for å ta i mot prisen. Han måtte få den på forhånd.

– En veldig hyggelig anerkjennelse for arbeidet med å fremme solenergi, sa han i den forbindelse.

– Prisen kommer også på et veldig hyggelig tidspunkt. Solenergi er en sterkt voksende industri. På verdensbasis øker produksjonen 30-40 prosent hvert år, og prisen på produksjon av solcelleenergi er på rask vei nedover, uttalte han.

Og nettopp prisen på solenergi har vært et ankepunkt. Men ifølge Bjørseth er solenergi allerede nå konkurransedyktig med annen energi, blant annet i Japan og California.



Kjemiker

Bjørseth er etter hvert er best kjent som industrigründer. I dette arbeidet har han hatt en solid faglig ballast. Han har lang arbeidserfaring som kjemiker, blant annet som forsker og forskningsdirektør nåværende Sintef Oslo, på 70- og 80-tallet, og deretter som forskningsdirektør hos Norsk Hydro i seks år.

Og kanskje aller viktigst; hans periode som teknisk direktør i Elkem fra 1990 til 94. Som verdens største produsent av silisium så han at Norge hadde et godt utgangspunkt for produksjon av silisiumskiver for solcelleindustrien. Denne erkjennelsen la grunnlaget for etableringen av ScanWafer i 1994.

Denne etableringen har siden ført til etterlengtede arbeidsplasser i Glomfjord, Narvik og på Herøya, der tradisjonell industri har blitt byttet ut med solcelleproduksjon. Og altså til milliardselskapet REC, som også har produksjonsanlegg både i USA og Sverige.



Hva nå?

Med en slik merittliste er det klart at vi gjerne vil vite hva Bjørseth nå er i ferd med å koke sammen i sin kjemiske kjele. Men Bjørseth er, som også de to nevnte ministere fikk erfare, en travelt opptatt herremann.

Etter å forgjeves forsøk på å etablere kontakt en ukes tid, fikk vi beskjed om at Bjørseth skulle være tilgjengelig på telefonen mellom ti og to en fredag i begynnelsen av juni.

Vi fikk Bjørseth i tale. Men hvilke gründerprosjekter han nå eventuelt har i ermet, fikk vi ikke vite noe om.

– Jeg holder en svært lav profil, men lover å komme tilbake til deg når noe er klart for publisering, var alt vi fikk ut av Bjørseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.