– Vi leker med ilden, og noe svært, svært katastrofalt kan komme til å skje, sa Grossi da han redegjorde for situasjonen ved Ukrainas største atomkraftverk.
Han leder Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og var nylig i Ukraina sammen med en rekke IAEA-eksperter som inspiserte kraftverket.
– Angrepene mot anlegget må stanse, militære kjøretøy inne i bygningene må fjernes, og den eksterne kraftforsyningen til reaktorene må sikres, sier Grossi.
– Russland har all skyld
Norge krevde i sitt innlegg i Sikkerhetsrådet at russiske styrker straks trekker ut styrkene som er utplassert i og ved Zaporizjzja-anlegget og alle andre atomanlegg i Ukraina.
– Sikkerhetssituasjonen ved Zaporizjzja kjernekraftanlegg er forverret ene og alene som følge av Russlands angrep. Det er totalt uakseptabelt at et kjernefysisk anlegg er blitt frontlinje i den pågående russiske krigen mot Ukraina, heter det i innlegget.
Norge setter av milliardsum til luftvern i Ukraina
Zaporizjzja-verket er okkupert av russiske styrker, men drives av ukrainske teknikere.
IAEA publiserte tidligere tirsdag en rapport som er skrevet på bakgrunn av besøket til de i alt 14 ekspertene. Her ber IAEA om at det straks etableres en demilitarisert sone ved verket for å hindre en atomulykke.
Russisk misnøye
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er fornøyd med at rapporten nevner at det russiske militæret er til stede på atomkraftverket.
Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia uttrykker på sin side misnøye med rapporten. Under møtet i Sikkerhetsrådet anklaget han Ukraina for angrep mot det russisk-okkuperte anlegget, noe han mener burde stått i rapporten.
Han beskyldte også ukrainske myndigheter for provokasjoner og sa at han ikke kan garantere at dette ikke får alvorlige konsekvenser. I så fall vil dette ene og alene vil være Ukrainas og vestlige lands ansvar, hevdet han.
FN-ambassadørens uttalelser vakte reaksjoner.
– Til tross for Russlands sang og dans her i dag for å unngå å erkjenne ansvar for sine handlinger, har Russland ingen rett ti å utsette verden for unødvendig fare og en mulig kjernefysisk katastrofe, sa den amerikanske diplomaten Jeffrey De Laurentis under møtet i Sikkerhetsrådet.
Ber om demilitarisert sone
FNs generalsekretær António Guterres ber også om en demilitarisert sone rundt atomkraftverket.
– Den nåværende situasjonen er uholdbar, og det beste man kan gjøre for å sikre tryggheten og sikkerheten ved Ukrainas atomkraftverk og for innbyggerne vil være å avslutte denne væpnede konflikten nå, sa Guterres.
Han tok deretter til orde for midlertidige tiltak i påvente av at krigen tar slutt.
– I påvente av slutten på konflikten og reetableringen av stabile forhold er det et påtrengende behov for midlertidige tiltak for å hindre at det skjer en kjernefysisk ulykke som følge av fysisk ødeleggelse forårsaket av militære midler, sa FN-sjefen.
Norge vil gi direkte støtte til Ukrainas forsvarsindustri