Innen utgangen av 2016 må alle nettselskapene ha innført det som kalles avansert måle- og styringssystem (AMS) hos alle kunder.
Ingen vet hvor stor sluttregningen blir, men anslagene varierer mellom fem og tolv milliarder kroner, en regning som ender hos forbrukerne.
Tore Trondvold, spesialrådgiver i Norsk Elektroteknisk Komite (NEK), frykter milliardinvesteringen kan gi begrenset gevinst.
Les også: AMS løser ikke energikrisen
For tidlig
– Vi har advart mot utrullingen fordi de internasjonale standardene ennå ikke er på plass. Vi risikerer at dette nå installeres i de tusen hjem, for så å måtte skiftes ut om få år, sier Trondvold.
NEK varslet NVE om dette i høringsrunden til forskriften.
– Det er en teknologisk utvikling som gjør at målerne blir stadig smartere og kan utføre stadig flere tjenester. Både vi og andre har advart om at vi ikke har kommet dit at det er samfunnsøkonomisk riktig å gjøre dette. Vi frykter at vi bare kan ta ut en begrenset gevinst av den investeringen som gjøres nå. Etterpå skal det mye til før en tilsvarende investering gjøres igjen, sier Trondvold.
Som tidligere administrerende direktør i NEK har han lenge vært helt sentral i arbeidet med elektroteknisk standardisering i Norge.
Ved nyttår overtar han som president for den europeiske komiteen for elektroteknisk standardisering (Cenelec).
Les også:
Slik kan hackere mørklegge Norge
Tappet kraftselskap for 2,3 milliarder
Uviss standard
Nå jobber norske og utenlandske eksperter i normkomiteen TC 13 på spreng for å få på plass en europanorm for AMS-målerne.
I tillegg har de europeiske standariseringsorganisasjonene (CEN, Cenelec og Etsi) opprettet Smart metering coordination group, som sammen med Smart grid coordination group skal jobbe mer overordnet for standarisering av hele «smart grid»-systemet.
– Når europanormen kommer, er for tidlig å si, standardisering er en konsensusprosess, sier Trondvold.
Han mener at Norge i for stor grad har fulgt EU, som har vært ivrig til å innføre AMS-systemene for å styre forbrukerne mot en mer økonomisk strømbruk. I Norge derimot, med lett regulerbar vannkraft, er ikke dette like viktig.
Mer om AMS:
– IT vil invadere kraftbransjen