ARKIVNYHETER

AF Gruppen får T-forbindelsen

AF Gruppen får kontrakten verd 878 millioner kroner hvis ingen av de tre andre anbyderne benytter seg av klageretten innen 10. juli.
AF Gruppen får kontrakten verd 878 millioner kroner hvis ingen av de tre andre anbyderne benytter seg av klageretten innen 10. juli. Bilde: Ill.: Statens vegvesen
30. juni 2009 - 13:23

Entreprenøren må være ferdig med sin del av arbeidet innen 1. desember 2012. Deretter følger en omfattende testing av anlegget. Vegvesenet tar sikte på å sette det under trafikk i løpet av våren 2013.

I følge siste overslag vil T-forbindelsen koste 1,5 milliarder 2009-kroner. Det meste skal finansieres med bompenger, men staten bidrar med ca. 30 prosent. Det blir også gitt tilskudd fra Karmøy kommune og Rogaland fylkeskommune

T-forbindelsen har fått navnet sitt fordi vegene og tunnelene ser ut som en stor T på kartet hvis man holder det opp-ned. Den horisontale linjen består hovedsakelig av en undersjøisk tunnel som går under både Førresfjorden og Karmsundet. Tunnelen får en lengde på hele 7 740 meter, og blir den første i Norge med to lavbrekk. Mellom lavbrekkene kommer det en rundkjøring ca. 60 meter under bakken. Fra denne går det en 1 164 meter lang tunnelarm nordover.

Tunnelarmen kommer opp i dagen på Tuastad på halvøya mellom Førresfjorden og Karmsundet. Herfra blir det 6,5 km ny veg fram til Raglamyr i Haugesund kommune hvor vegen møter E 134. Tunnelarmen og den ny vegen utgjør den vertikale delen av T´en.

Anlegg av veg mellom Tuastad og Raglamyr inngår ikke i det oppdraget som AF Gruppen sannsynligvis får. Den jobben lyses ut til neste år. Elektro- og tekniske installasjoner i tunnelen er heller ikke med i den største jobben. Det lyses ut senere.

Hovedløpet får en maksimal stigning på 7,4 prosent mot vest og 7,1 prosent mot øst. Mot rundkjøringen blir maksimal stigning 5 prosent fra vest og 5,5 prosent fra øst, og i tunnelarmen 6 prosent. Til sammenligning kan nevnes at største stigning i Eiksundtunnelen hvor det nylig inntraff en alvorlig ulykke, er 9,6 prosent.

Selv om stigningene ikke blir så bratte i T-forbindelsen, har Vegvesenet valgt å gi hele hovedløpet og armen tre felt. Profilet blir dermed T 11,5.

Tunneldriften vil gi et betydelig masseoverskudd. Massen skal brukes til å fylle ut for kai på Haugaland Næringspark i Tysvær og utvide kaia til Hydro på Karmøy. Noe masse skal dumpes under det framtidige fundamentet for ny Risøy bru i Haugesund. Alle påhuggene ligger i nærheten av sjøen. Massen skal fraktes med lekter.

Vegvesenets ressursavdeling har prosjektert tunnelen. Multiconsult har bistått innenfor geoteknikk. Veg i dagen er prosjektert av Sweco.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.