Med en resultatmargin på 5,7 prosent for 2013 opererer konsernsjef Pål Egil Rønn med marginer de fleste andre entreprenører bare drømmer om.
Målt per aksje leverte han i 2012 2,41 kroner, i fjor økte dette til 5,41 per aksje.
Høy aktivitet
– Aktiviteten er på et nivå vi ikke har vært på før, sa Rønn da han presenterte resultatene for fjerde kvartal og midlertidige årsresultater.
Han lover fortsatt vekst.
Innen anlegg er det høy aktivitet og anleggsvirksomheten kunne prestere et resultat på 8,5 prosent. I Sverige går anleggsvirksomheten dårligere. Ved årsskiftet hadde selskapet en ordrereserver på 4,6 milliarder innen anlegg.
– Det ligger til rette for et et bra og voksende anleggsmarked, sa Rønn.
Les også: Slik skal ingeniører forbedre Øyafestivalen
Hvileskjær
For byggvirksomheten karakterisert han det siste året som et hvileskjær, driftsmarginen endte på 4,4 prosent.
– Det er ikke noe å ta bølgen for, men vi forventer bedre resultater i 2014.
Det går ikke veldig bra i Agder, ellers ser det ifølge Rønn lyst ut i Rogaland, virksomheten er på vei opp i Gøteborg og det er bra med kontrakter for næringsbygg landet rundt. Han karakteriserte boligmarkedet i Oslo som sensitivt, men varsler likevel vekst.
– Vi forventer at ordrereserven skal opp. Vi har nå drøyt 1000 tomter klare og venter en vekst i området bygg på 8 - 12 prosent.
Lavere eierandel
Rønn justerer strategien innen bygg. Tidligere valgte selskapet å sitte med full eierandel, den skal nå ned.
– Ambisjonen er å komme ned på 30 prosent, vi ligger på 45 prosent i 2013. Det skal gi vesentlig flere igangsettelser og vi lærer mye av å ha med oss proffe investorer.
Mens avisene melder om et avvente og til dels sviktende boligmarked tror Pål Egil Rønn at det kun har vært en nødvendig justering. Han kaller markedet selektivt.
Les også: Anbudsvinner garanterer for årlig innsparing av 2500 MWh over 16 år
Veksten var for stor
– Den vekstraten vi har hatt kunne ikke fortsette, og jeg håper boligmarkedet ikke tar av igjen. Vi må klare å bygge boliger folk har råd til å kjøpe. I Oslo er det fortsatt en rekke utbyggingsmuligheter, og det er et voksende ROT- marked.
Mens AF Gruppen venter vekst, melder konkurrenten Veidekke at de roer noe ned, og reduserer tomteporteføljen noe. Det synes ikke Rønn er noen motsetning i forhold til hans egne vekstplaner.
– Det er veldig mye større enn oss, vi er små innen bygg.
Vekst over hele linjen
Også innen området miljø venter Rønn vekst. Selskapet har nå miljøparker og planlegger å etablere flere. I området energi merker selskapet økende salg av energisparekontrakter og generelt god etterspørsle. Også innen offshoresektoren venter Rønn stabil og god vekst.
– Vi er ordentlig gira på å vokse videre, men vi tror det er bedre å bygge organisatorisk enn å kjøpe.
Les også:
Byggstudent Kari fikk være prosjektleder i Statsbygg for en dag
Nytt Nasjonalmuseum blir Norges dyreste kulturbygg etter nesten 50 års planlegging