ENERGI

Agder Energi-sjefen anklager Equinor for å satse for lite fornybart

– De må virkelig ville gjøre fornybar energi, ikke bare gjøre det som tilsynelatende må gjøres for å skape et renere inntrykk av Equinor, sier Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi.

Tom Nysted er avtroppende konsernsjef i Agder Energi.
Tom Nysted er avtroppende konsernsjef i Agder Energi. Foto: Tuva Strøm Johannessen
14. mai 2019 - 05:15

KRISTIANSAND
– De spede forsøkene Equinor holder på med nå, de må forsterkes, sier Nysted.

Han snakker om havvind, en teknologi han har stor tro på i fremtiden.

Han forteller at det er fem-seks år siden Agder Energi først tok initiativ til å samle offshore- og fornybarnæringen for å satse på vind til havs.

– Da var det ikke modent, men nå er det det. Equinor ønsker å gå inn i fornybar, men foreløpig er det litt «window dressing».

– Hva mener du med det?

– De må virkelig ville gjøre fornybar energi, ikke bare gjøre det som tilsynelatende må gjøres for å skape et renere inntrykk av Equinor. I globale medier figurerer Equinor som en av dem som forurenser mest i Norge, sier Nysted.

«Window dressing» er et begrep som beskriver det å pynte varene i butikkens utstillingsvindu slik at de framstår mer attraktive. 

Christian Rynning-Tønnesen, konserndirektør i Statkraft, ber staten om å ikke gi subsidier til vindkraft - verken på land eller offshore.
Les også

Statkraft: – Subsidier av havvind vil koste enormt med penger, og vi trenger ikke den strømmen

 

Snaut 5 prosent i fornybar energi

– De siste årene har vi investert cirka 500 millioner dollar i året i fornybar energi, og forventer å øke det betraktelig i perioden fram til 2030. Hvis noen kaller det «window dressing» har de dyrere vinduskarmer enn de fleste, sier informasjonsdirektør i Equinor, Bård Glad Pedersen, til TU.

Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor. <i>Foto:  Ole Jørgen Bratland, Equinor</i>
Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor. Foto:  Ole Jørgen Bratland, Equinor

Det totale investeringsbudsjettet til Equinor er på 11 milliarder dollar. Altså utgjør fornybar energi litt under 5 prosent.

Men Pedersen legger til at Equinor allerede er inne i prosjekter som til sammen kan forsyne 1 million europeiske familier med ren strøm.

– Våre prosjekter er i første rekke innen bunnfast havvind, men vi er også først i verden med flytende havvind, og ønsker å gå videre med prosjekter innenfor det. Vi har også gått inn i solenergi og ser om det kan bli verdiskapende for oss, sier Pedersen.

Equinor har levert inn tidenes største søknad til Enova, hvor de ber om 2,5 milliarder kroner i støtte til Hywind Tampen, et prosjekt hvor flytende vindturbiner skal forsyne Gullfaks- og Snorre-feltet med energi.

Frederic Hauge er kritisk til at Enova skal støtte Hywind Tampen.
Les også

– Milliardstøtte til Hywind Tampen kan tømme Enova for penger

– Er det aktuelt for Equinor å gå videre med Tampen-prosjektet hvis Enova sier nei?

– Nei. Det er ikke et lønnsomt prosjekt og vil heller ikke vil bli det med tilskudd fra Enova. Prosjektet innebærer betydelig teknologiutvikling. Vi mener det innfrir kriteriene fra Enova, og vi har derfor søkt om støtte på inntil halvparten av investeringsbeløpet, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Equinor satser på flytende havvind, i form av konseptet de kaller Hywind. Denne teknologien er foreløpig langt unna å være lønnsom. <i>Foto:  Equinor</i>
Equinor satser på flytende havvind, i form av konseptet de kaller Hywind. Denne teknologien er foreløpig langt unna å være lønnsom. Foto:  Equinor

Tror havvind er fremtiden

Agder Energi solgte seg i 2016 ut av flere vindkraft-prosjekter på land, blant annet Statkrafts storutbygging på Fosen. Selv om han støtter alle typer vindkraft, er det havvind Nyland har mest tro på for fremtiden. Han utelukker ikke at Agder Energi bør kaste på det toget:

– Ja, det vil vi selvfølgelig vurdere å være en del av, hvis vi greier transformasjonen. Selv om det langt frem i tid, så må vi være med nå, hvis ikke er det andre som tar posisjonen.

Hywind Skottland er verdens første flytende havvindpark. Nå har Equinor inngått intensjonsavtale om å utvikle noe liknende i Sør-Korea.
Les også

Equinor vurderer å bygge vindpark med flytende turbiner i Sør-Korea

Nysted legger til at dette ikke vil gi eierne noen stor avkastning i morgen, men at han tenker i et tiårsperspektiv. 

Sist uke avholdt Agder Energi sin årlige konferanse i Kristiansand, en by Nysted tror er godt posisjonert til å ta del i et nytt energieventyr til havs.

– Med den sterke kompetansen innen både offshore og fornybar energi som vi har her, sammen med ny teknologi, det burde være nok til å forme det som skal skje til havs, sier Nysted.

Tror på flytende møller langt til havs

Han tror vindkraft vil bevege seg ut i de fjerne havområdene og bli gigantiske energiressurser.

– Jeg tror dette raskt går gradene fra land, som er lønnsomt allerede i dag, og så vil det bevege seg til faste installasjoner til havs og så videre ut i havområder med minimale miljøulemper, tror konsernsjefen.

Mens havvind hittil blitt bygget ut stort sett med bunnfaste turbiner, har Equinor satset på flytende havvind, gjennom Hywind-teknologien.

– Må de store aktørene bygge hvis dere skal kaste dere på?

Hywind Tampen vil blant annet kunne øke oljeproduksjonen på Snorre-feltet med mange millioner tonn.
Les også

«Oljeskatt» kan gjøre Hywind Tampen lønnsom

– Hvis de store aktørene ser den digitale kompetansen og det potensialet vi har, og kombinerer det med de ressursene de har, så vil vi sammen kunne jobbe frem til noe som vil gi nasjonal verdiskapning for Norge i lang tid fremover. Agder Energi er ikke kjempestore, vi er ikke Equinor eller Statkraft, men vi er spretne. Det betyr at vi kan få folk til å jobbe sammen, som tradisjonelt ikke gjør det, sier Nysted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.