ENERGI

Aker Carbon Capture øker aktiviteten i Nederland og England

Har startet bygging av nytt karbonfangstanlegg i Nederland.

Sementfabrikken Norcem i Brevik. Her skal CO2 fra produksjonen lagres fra og med 2024, hvis alt går etter planen.
Sementfabrikken Norcem i Brevik. Her skal CO2 fra produksjonen lagres fra og med 2024, hvis alt går etter planen. Foto: Aker Carbon Capture
Jonas HøydalJonas HøydalJournalist
11. juli 2022 - 13:00

Det kommer fram i en ny rapport fra selskapet.

Karbonfangstanlegget bygges i samarbeid med nederlandske Twence og skal etter planen fange 100.000 tonn CO2 i året fra selskapets avfallsforbrenningsanlegg. Anlegget skal begynne å produsere fra og med 2023, ifølge selskapet.

Det første spadetaket ble tatt i mai i år.

Selskapet er også samarbeidspartner i to karbonfangst-prosjekter i Storbritannia som en del av det britiske FEED-initiativet. Der er planen å fange totalt 3 til 4 millioner tonn CO2 i året fra to gasskraftverk under planlegging i Nord-England. Den britiske ambisjonen er å fange 20-30 millioner tonn COinnen 2030.

Starter bygging i Brevik

Selskapet har også kommet i gang med bygging av karbonfangst-infrastrukturen på Norcems sementfabrikk.

Planen er fremdeles å starte CO2-fangst fra og med 2024. Tidligere i år skrev TU om at Brevik-prosjektet blir 850 millioner kroner dyrere enn planlagt, med mulig forsinkelse av oppstart. Hvis alt går etter planen, skal anlegget i Brevik lagre 400.000 tonn CO2 i året.

– Konstruksjonen vil gradvis øke i hastighet når mer utstyr kommer på plass, sier adm. dir. Valborg Lundegaard i en webcast.

Peker på utfordringer

Selskapet peker på krigen i Ukraina, inflasjon og verdikjedeproblemer som noen av de største utfordringene for prosjektene i tiden framover.

– Brevik CCS EPC, Twence CCU EPC, bp Net Zero Teesside Power FEED og SSE Keadby 3 FEED er spesielt krevende med tanke på prosjektstyring, teknologi og kompleksitet, står det i rapporten.

Ørsted fikk støtte til CO2-fangst fra Avedøre kraftverk i den første runden med tildelinger. Nå skal danske myndigheter tildele støtte for CO2-fangst og -lagring på hele 45 milliarder kroner.
Les også

Danmark: Deler ut 45 milliarder til CO2-fangst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.