Fornebu: – Størrelse og kompleksitet. Det er de to ordene jeg vil bruke om hvordan Johan Sverdrup skiller seg fra andre prosjekter.
Det sier Aker Solutions sjef i Norge, Per Harald Kongelf til Teknisk Ukeblad.
Han står foran en stor modell av det som skal bli norsk økonomis redning i tiårene fremover: Johan Sverdrup-utbyggingen, der Aker Solutions har en nøkkelrolle rundt engineering og design.
Stor oversikt: Stor oversikt: Her har oljejobbene forsvunnet
Derfor skiller Sverdrup seg ut
Kongelf mener kompleksiteten i Sverdrup kommer av flere årsaker. Spesielt dreier dette seg om at det er et digert anlegg som skal designes på relativt kort tid.
– Vi vil ha flere ingeniørprosesser som går i parallell. Blant annet skal én ingeniørorganisasjon utdetaljere boligkvarteret hos Kværner. Én organisasjon skal utvikle boreplattformen hos Aibel, samtidig som vi har ingeniørprosesser hos leverandører med utstyr til flere plattformer.
– Vi skal også gjøre engineering til de to andre plattformene slik at det blir et byggbart design. Alt dette skal gjøres i parallell og til slutt dras sammen. Vi skal klare å standardisere på tvers av plattformene, vi skal greie å jobbe med kostnadene, og vi skal rett og slett være flinkere enn det vi var forrige gang. Det er krevende, sier Kongelf.
Ny arbeidsmiljølov: Slik rammer den nye arbeidsmiljøloven ingeniørene
– Ingen «walk in the park»
Aker Solutions har en langsiktig kontrakt med Statoil på Sverdrup – noe som kan gi dem jobb i 10 år. Enn så lenge jobber selskapet sammen med Sverdrup-partnerne frem til planlagt oppstart av fase én i 2019.
Kongelf sier at de jobber tett med Statoil og leverandørene for å sikre at prosjektet blir levert til Utsirahøyden med riktig kvalitet, til riktig tid og på riktig kost.
– Det blir spennende og krevende, sier han.
– Har dere for dårlig tid?
– Nei, det tror jeg ikke. Det er mulig, men dette er ikke rett frem. Det er ikke noen «walk in the park», som det heter. Men jeg tror absolutt at vi skal få det til.
– Ser du det som en sannsynlighet at dere kan ha for dårlig tid?
– Det er jo utrolig hva man kan få til om man bare vil. Og jeg tror at vi vil dette veldig mye. Jeg har stor tro på at vi kan levere dette til slutten av 2019. Det tror jeg.
– Hva er avgjørende for å få det til?
– Det er at alle aktørene i prosjektet jobber godt sammen. Vi må greie å få puslespillet sammen og pusle brikkene på riktig tid og med riktig kvalitet. Det blir viktig.
Les også: Denne boreroboten kan endre oljeindustrien
Fryktløs
Samtidig som Aker Solutions jobber med Johan Sverdrup-prosjektet, er det krevende tider i oljeindustrien. Per Harald Kongelf sier til Teknisk Ukeblad at de fortsatt må vurdere situasjonen i markedet.
Likevel er han optimist.
– Frykter du flere kuttrunder?
– Jeg frykter ingenting. Det er et håp om å jobbe med effektiviteten vår slik at vi kan løfte flere prosjekter. Det er det som er hovedmålet og inspirasjonen. Greier vi å få til dette raskt nok, så er jeg ganske optimistisk på vegne av denne industrien, sier han og legger til:
– En joker er selvfølgelig oljeprisen. Ingen av oss kan spå. Men langsiktig og fundamentalt har vi tro på denne industrien.
Skulle lage noe vilt og moderne: De skulle lage noe så vilt og moderne ingen hadde turt før. Så møtte de på et problem
Gjedda i sivet
Han forklarer at Aker Solutions har en ambisjon om å bevare så mye av kunnskapen og kapasiteten som mulig. Likevel er det ingenting som er sikkert fremover.
– Vi må være realistiske med tanke på markedet og se hvordan det utvikler seg. Du får ikke noe ordentlig svar på om jeg tror det går den ene eller den andre veien. Av erfaring ser vi at vi må ta det litt løpende.
– Tord Lien sier at det ikke er en krise i industrien. Hva sier du til det?
– Jeg sier at det er en krevende situasjon som vi alle er omforent om er krevende. Så må partene jobbe med den situasjonen og minimalisere skadekonsekvensene for industrien og forsøke å rigge oss slik at vi greier å komme styrket ut av det.
– Vi har økt vår internasjonale konkurransekraft, så når oljeprisen beveger seg i riktig retning ligger vi der som gjedda i sivet: Klar til å vinne flere jobber.
– Samtidig er det klart at det for den enkelte, for ansatte og familie, så er det en krise. Når det i økende grad har blitt flere som har mistet jobben, så oppleves det ute i samfunnet i økende grad som en krise.
Lei av oljebransjen: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier