KARRIERE

Aldri nok utdanning

TENKE NYTT: En fellesnevner for mye av bedriftenes videreutdanning er behovet for å tenke nytt og være kreativ, sier direktør Sigrun Vågeng i NHO.
TENKE NYTT: En fellesnevner for mye av bedriftenes videreutdanning er behovet for å tenke nytt og være kreativ, sier direktør Sigrun Vågeng i NHO. Bilde: NHO
18. okt. 2006 - 11:01

Etter- og videreutdanning av ansatte skjer først og fremst på initiativ fra bedriftene selv, understreker NHO-direktøren. – Det NHO gjør, er det som fellesskapet kan gjøre bedre enn den enkelte, som for eksempel å legge forholdene til rette for nærkontakt mellom bedriftene og høgskolene, sier Sigrun Vågeng.

NHO har blant annet inngått et samarbeid med Høgskolen i Gjøvik som omfatter industriklyngen på Raufoss. Også i Telemark samarbeider NHO med høgskolemiljøet om videreutdanning rettet mot bedriftene.

Ingen festtale

– Satser norske bedrifter nok på videreutdanning?

– Jeg sier aldri at noe er nok. Noen satser mye, andre har et forbedringspotensial. Men det fins ingen bedrift i Norge i dag som fortsatt ønsker å være i markedet og som ikke forstår at videreutdanning er en viktig del av virksomheten. Livslang læring er innarbeidet, og det er mer enn en festtale, sier Vågeng.

Realfagsforum

Vågeng nevner samarbeidet med Kunnskapsdepartementet om realfagssatsingen som et svært positivt tiltak for norsk arbeidsliv. Nylig ble det første møtet i Nasjonalt forum for realfag avholdt. Her møttes kunnskapsminister Øystein Djupedal og administrerende direktør Finn Bergesen jr i NHO sammen med representanter for flere NHO-foreninger, Tekna, NITO, KS, LO og Utdanningsforbundet.

NHO ser på realfagsforumet som et viktig ledd i arbeidet med å samordne nærings- og utdanningspolitikken.

Helhet og kreativitet

– Hvor er behovet for videreutdanning størst i bedriftene?

– En fellesnevner er behovet for å tenke nytt og være kreativ med sikte på å videreutvikle bedriften. Norske arbeidstakere er høyt utdannede og generelt flinke, men for å beholde konkurranseevnen er det viktig å tenke helhetlig og kombinere økonomi og kreativitet. Ved siden av videreutdanning ser vi ogå at det foregår veldig mye erfaringsutveksling i bedriftene som er av stor betydning, sier Vågeng.

Felles utbytte

Arbeidsmiljølovens paragraf 12-11 gir arbeidstakere rett til utdanningspermisjon på visse vilkår, blant annet at videreutdanning på høyere nivå skal være yrkesrelatert. Hovedavtalen mellom LO og NHO knytter utdanningspermisjon til bedriftens behov. Sigrun Vågeng ser ikke noen konflikt mellom bedrift og ansatte på dette punkt.

– Vi opplever at bedrifter etterlyser behov for utdanning blant sine ansatte. Men det er viktig at de som skal søke om utdanningspermisjon, blir enig med bedriften om dette, sier Sigrun Vågeng.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.