Styreformann og eier Alf Bjørseth i selskapet Scatec tror tilgangen på kapital kan gjøre det vanskelig for en rekke solcelleprosjekter.
– Den finansielle situasjonen gjør det vanskeligere for industrien å ekspandere, sier solcellegründeren til Teknisk Ukeblad.
Samtidig ser han ikke helt svart på det. Hans eget selskap Scatec, som eier Scatec Solar, er godt kapitalisert opp.
Sammen med blant andre Hydro eier Scatec også Norsun, som har fabrikker i Årdal og snart Singapore.
Mulighet til ekspansjon
– Det er en utfordring for alle, men Norsun har relativt solide eiere. I en situasjon som den vi har nå, vil det alltid komme muligheter, sier Bjørseth.
Kapitaltilgangen er uansett ikke den eneste utfordringen til solcelleindustrien. Tilgangen til silisium er en annen.
– Silisium har til nå vært den store flaskehalsen i industrien, og vi trenger en kostnadseffektiv produksjon med høyere produksjonskapasitet så det blir produsert nok til å møte behovet. Solenergi er først og fremst et spørsmål om kostnader. I dag er det for høye kostnader og for lav celleeffektivitet, sier Bjørseth.
Tredje generasjon på vei
Han viser til at effektiviteten til ren silisium aldri vil kunne komme over 28 prosent.
Med andregenerasjons solceller, såkalt tynnfilm, blir kostnadene lavere, men effektiviteten blir også lavere med kun 10 prosent av energien konvertert til elektrisitet.
Det er på tredjegenerasjonsteknologien den mest avanserte solcelleforskningen ligger i dag.
Det tror ikke Bjørseth vil bli rammet av dagens finanskrise, og om tre til fire år er nok nye teknologier kommersialiserbare.
– Der vil vi gå over på nanokrystaller, som blir så små at det fundamentalt endrer fysikken i silisiumet. Her kan vi teoretisk komme helt opp i 60 prosents energieffekt. Med så små krystaller kan vi lage et «blekk» som kan skrives ut av en skriver og over på andre materialer.