KARRIEREARBEIDSLIV

«Alle» ingeniørstudentene er sikre på å få jobb

Nesten ingen er bekymret for jobbutsiktene.

Jobbutsikter: Studenter på samfunnsvitenskaplige fag er bekymret for jobbmulighetene.
Jobbutsikter: Studenter på samfunnsvitenskaplige fag er bekymret for jobbmulighetene. Bilde: NTNU
16. sep. 2013 - 13:07

Til tross urolige tider i Europa og en utflatning i den norske økonomien er det ingen tegn til pessimisme blant landets ingeniørstudenter.

I en undersøkelse fra Evidente, utført for bemanningsselskapet Adecco, svarer kun tre prosent av ingeniørstudentene at de anser jobbmulighetene innen sitt fagfelt som dårlige, og ingen som svært dårlige.

Hele 86 prosent anser mulighetene som gode eller svært gode.

Bekymrede samfunnsstudenter

Til sammenligning svarte 20 prosent av studenter innen samfunnsvitenskapelige fag at de anså mulighetene som dårlige eller svært dårlige, og kun 56 prosent i denne studentgruppen mente mulighetene var gode eller svært gode.

Tall fra NITO viser at studentene har god grunn til å være optimister.

Hele 73.6 prosent av nyutdannede ingeniører sommeren 2012 hadde skaffet seg jobb allerede før endt utdanning, opp fra 66,9 prosent i 2012 og 63,1 prosent i 2011.

– Et år etter endt utdanning var hele 92,4 prosent i en relevant jobb, sier Jan Johnsrud, informasjonssjef i NITO.

Les også: Per (80) har jobbet som sivilingeniør i 56 år i samme firma

– Vanskelig å skaffe ingeniører

NITOs undersøkelse viser også at blant deres 73.000 medlemmer er kun 0,66 prosent arbeidsledige. Til tross for en generell lav ledighet i Norge er dette fortsatt godt under den nasjonale ledigheten på 3,3 prosent. 

– Ifølge Nav mangler Norge nå rundt 4600 ingeniører og IKT-folk, og i en undersøkelse gjort for oss svarer 71 prosent av norske arbeidsgivere at det er vanskelig å skaffe ingeniører, mot 67 prosent i 2012. 77 prosent tror også at det vil bli vanskelig den kommende treårsperioden, sier Johnsrud.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Stor etterspørsel i olje og gassEtterspurte: Direktør i Ingeniør Compagniet, Steinar Spydevold, sier det fremdeles er stor etterspørsel etter ingeniører.
Stor etterspørsel i olje og gassEtterspurte: Direktør i Ingeniør Compagniet, Steinar Spydevold, sier det fremdeles er stor etterspørsel etter ingeniører.

Stor etterspørsel i olje og gass

Direktør i Ingeniør Compagniet, Steinar Spydevold, kan bekrefte Johnsruds observasjoner.

– Etterspørselen etter ingeniører er generelt høy i Norge, med olje- og gassnæringen som den store aktøren, sier han.

– Når det gjelder andre næringer enn olje- og gass så vil ingeniørområder som energi utover olje/gass, bygg og samferdsel alle være næringer og bransjer som har udekt behov for ingeniører i Norge i dag.

Ingeniøretterspørsel størst

Han forteller at etterspørselen etter ingeniører versus sivilingeniører er rundt 70 til 30.

– Hos enkelte mindre aktører kan det være vanskelig å få aksept for en sivilingeniørs lønnskrav om ikke stillingen spesifikt krever denne kompetansen, men hos de store og mer profesjonelle bedriftene er dette sjeldent et problem.

Tall fra Samordna opptak i april viste en økning på 7,4 prosent sammenlignet med 2012 i antall søkere til høyere teknisk utdannelse, og karakterkravene for å komme inn på tunge teknologifag ved NTNU ligger fortsatt i det absolutt øverste sjiktet.

Les også:

Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

– Viktigere med flere ingeniører enn bedre ingeniører

– Ingeniører egner seg ikke som konsulenter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.