Dette gir en infrastruktur som åpner for enklere kobling av data inn mot overordnede administrative datasystemer.
I begynnelsen av desember åpnet Norsk Hydro offisielt det første byggetrinnet i moderniseringen av aluminiumsverket på Sunndalsøra.
Verket har allerede vært i drift siden oktober. ABB har levert utstyr og installert prosessdatanettet rundt fabrikken, som består av to ringer med fiberkabel.
Blir det et fysisk brudd i en av ringene, vil nettet i løpet av millisekunder omdirigere trafikken slik at utstyr som kommuniserer ved hjelp av prosessdatanettet ikke blir påvirket.
- Prosessdatanettet er et felles ethernett for alle som leverer utstyr til fabrikken. Det er uvanlig, sier salgsansvarlig Eirik Engen hos industridivisjonen til ABB.
Fibernettet kjøres med en datahastighet på 100 Mbit/s. Det sitter svitsjer flere steder i nettet der utstyrleverandørene kobler seg til med sitt utstyr. I lokale, underliggende nett brukes det mange forskjellige buss-systemer.
Også trådløst
Der det ikke er mulighet for fysisk tilkobling direkte til prosessdatanettet, brukes trådløst datanett (Wireless LAN - WLAN). Dette gjelder blant annet i kraner og kjøretøy (tappevogner).
En GPS-mottaker koblet til en server sender nøyaktig klokketid for å synkronisere data. Signaler fra høyspent og lavspent strømforsyning og koblingsanlegg går informasjonsmessig på samme nettet som selve produksjonsstyringen. Dette er også uvanlig. - Forutsetningen for de som kobler seg på nettet er at nettrafikken skal følge OPC-standarden. Dermed snakker alle samme språk, sier systemansvarlig Ole-Henrik Breiby.
OPC er etablert som en industristandard for kommunikasjon mellom industrielle systemer og automasjonsutstyr. Fra å være et enkelt grensesnitt for utveksling av data, har OPC utviklet seg til et sett med spesifikasjoner for mange av de viktigste kommunikasjonsoppgavene innen prosesstyring. Standarden styres av OPC Foundation, som ble opprettet i 1996 av flere store industri- og programvarekonsern.
Basert på OPC-standarden blir informasjon fra lokale operatørstasjoner sendt til den sentrale kontrollrommet og med muligheter for videre opp i de administrative ERP-systemene. - Hvis datanettet faller ut, betyr ikke det at produksjonen stopper. Da blir alt styrt fra lokale operatørstasjoner, sier Breiby.
- Dette er det største og mest integrerte anlegg i Norge, sier Engen. Det er Norsk Hydro som har lagt opp retningslinjene hvordan nettet skal fungere, mens det er ABB som er ansvarlig for grensenittet. Alle løsninger som er innført er gjort i et samarbeid mellom ABB og Norsk Hydro.