Forskere ved Siemens i Erlangen, Tyskland, har utviklet et helt nytt komposittmateriale.
Det har støpegenskapene til plast og ledeevnen til metall. Formålet med det nye materialet er å forenkle produksjonen av elektriske komponenter som motorkontrollenheter og kraftoverføringer.
Når materialet varmes opp kan det støpes ut i de samme støpeprosessene som brukes for plastkomponenter. En rekke forsøk har vist at strømførende skinner med tilhørende kontakter kan støpes i et stykke og en prosess. Tidkrevende prosesser som lodding er unødvendige. Hele produksjonsprosessen for elektrisk utstyr kan gå fortere og utstyret rimeligere.
Høy ledeevne
Det er et stort antall arbeidsoperasjoner som kan reduseres ved å støpe disse elektriske komponentene. Dagens elektroniske komponenter til motorer er vanligvis bakt inn i plast som er formet ved støping. Komponentene er laget ved at det legges på tynne metallag uten på en støpt plastenhet. Deretter loddes elektriske komponenter som transistorer, motstander, spoler, kondensatorer og plugger fast i riktig posisjon. Etter det skrus ledninger og kabler på plass og det hele støpes inn i en boks.
Typiske produkter som er arbeidsintensive og krevende er elektroniske innspøytningsventiler. Enheter som blir stadig vanligere i dagens personbiler.
Forskerne i Erlangen håper at det nye plast-hybridmaterialet kan forbedre denne prosessen betydelig. Egenskapene ved plastmaterialet gjør det mulig å få til dette i en enkelt støpeprosess.
Materialet består av 10 - 20 prosent plast og rundt 50 prosent kobber. Det resterende er et loddemateriale med lavt smeltepunkt. Dette gjør det mulig å bruke standard støpeteknikker når komponenter lages. Takket være det høye kobberinnholdet er ledeevnen i det nye komposittmaterialet langt bedre enn de ledende plastmateriale som finnes på markedet.