Ethernet kan være i ferd med å bli den universelle bæreren for all slags datatrafikk.
Nettverksstandarden har over 35 år på baken siden den så dagens lys ved Xerox Park sør for San Francisco.
I starten var det ikke rare hastigheten, men det har endret seg over årene.
Skifte
– Vi står foran et paradigmeskifte i måten vi flytter data på grunn av den omfattende standardiseringen på Ethernet og det vi kaller Carrier Ethernet. For brukerne betyr det lavere priser og en enklere tilværelse, samtidig som de får tilgang til nye markeder, sier administrerende direktør Ole Jacob Moldestad i det norske selskapet Broadnet.
Han peker på at samlingen om Ethernet-standarden gjør det mulig å koble sammen lokale norske nett og nett i utlandet.
Alt fra applikasjoner til utstyret i nettet og selve nettet er blitt standardisert.
Slipper pakking
– Med Ethernet som felles standard slipper vi å pakke inn og pakke ut data i knutepunkter når ulike nett-typer skal snakke med hverandre med ulike protokoller. Alt går rett igjennom, og det reduserer latenstider på lange strekninger fra 300 til 500 ms til en femdel. Selv om utstyret i dag er lynraskt, tar det likevel tid å gjøre slike jobber når hastighetene er på 100 Gbit/s. Og verre blir det, sier produktsjef i Broadnet, Jørn Martin Slåtten.
Norden henger etter
På tross av at de nordiske landene oppfattes som teknologisk avanserte, har ikke omfavnelsen av Ethernet slått gjennom her i samme grad som i andre deler av den vestlige verden.
En årsak til at vi for en gangs skyld henger etter er at vi allerede hadde investert i en del kommunikasjonsstandarder, som xdsl, fiber og radio på det tidspunkt da Ethernet pekte seg ut som den virkelig brede standarden. Mange har også tenkt lokalt i stedet for å ha hatt internasjonale ambisjoner.
Standard
Det er nå ti år siden Ethernet ble etablert som standard av Metro Ethernet Forum, MEF.
Sammenslutningen av bransjeaktører teller nå 196 nettoperatører og utstyrsprodusenter.
– Med denne standarden i nettene kan vi virkelig snakke om global sammenkobling, Men det burde gått raskere. En analyse fra Norsk Telecom viser at rundt 70 selskaper har investert mer enn 6 milliarder kroner i fiber, og disse investeringene kunne vært bedre utnyttet, sier forretningsutvikler for IP Roar Wormsen i Alcatel Lucent.
– Med ende-til-ende Ethernet basert på MEF-standarden ser alt ut som et gigantisk lokalnett. Det gjør det vesentlig enklere å gjøre tjenester tilgjengelige i de ulike nettene. Norske aktører kan tilby tjenester utenfor Norge og hente gode tjenester hit, fortsetter han.
Vil standardisere mer
Det er selvfølgelig ikke uten grunn Broadnet ivrer så mye for å standardisere Ethernet som informasjonskanal. Broadnet har kontrakt med 40 selskaper som har standardisert på Ethernet og som rutes gjennom selskapets maskinvare.
– Dette gjør at alle kundene våre både sparer penger og at latenstidene i og mellom nettene reduseres. For mange tjenester er det veldig viktig, sier Slåtten.
Kjempemarked
– Den raske tilpasningen til standarden har gitt et gigantisk verdensmarked for utstyr. Det har tidoblet seg på ti år og er i dag på 25 milliarder dollar. Og det vil vokse med ytterligere 10 milliarder dollar de neste tre årene, sier Wormsen.
– I Norge vil markedet vokse til 1 milliard kroner i 2013. Her snakker vi om masseadapsjon, og det betyr mer konkurranse og lavere priser. Vi er kommet langt med standardiseringen av det utstyret vi leverer, og alt nytt er nå MEF-basert, sier Wormsen.