BARCELONA, MOBILE WORLD CONGRESS: Kinesiske Huawei har en formidabel markedsandel i det norske mobilnettet. Nå viser de muskler i fibernettet også.
Under Mobile World Congress i forrige uke undertegnet selskapet en rammeavtale med norske Altibox.
– For oss er tiden det tar å komme på markedet med ny innovasjon svært viktig. Når vi satser vil vi ikke bruke verdifull tid på å forhandle frem kontrakter. Derfor inngår vi en rammekontrakt som omfatter det meste av det utstyret vi kan komme til å trenge fra Huawei. Når vi ser på den fantastiske teknologifremgangen til Huawei de siste ti årene er det naturlig for oss å ønske å være med på dette, sier Altibox-sjef Nils Arne Bakke når vi får overvære håndtrykket med Huaweis adm. direktør i Norge, Eric Zhang.
Utelukker ingen
Bakke understreker at kontraktsforholdet til Huawei ikke utelukker andre. De har liknende kontrakter med andre leverandører.
Dette handler først og fremst om å ha et tett forhold og rask tilgang til ny teknologi med ferdig forhandlede priser både for Altibox sentralt og alle partnerne deres.
– Uansett kontrakt. Alle må overbevise oss om at de har den rette teknologien til den rette prisen. Ingen får spise gratis lunsj her i gården, men vi tror nok at denne kontrakten vil øke volumet av forretning vi gjøre med Huawei de neste fem årene, sier Bakke.
Les også: Fiberkablene nærmer seg bristepunktet
Milliardbeløp
Det er ikke småbeløp det er snakk om. Altibox skal oppgradere det meste og investerer rundt milliarden årlig.
De skal ha en ny nettskyløsning, nye løsninger for distribusjon av TV og mobil og fast telefoni skal konvergeres.
– Stadig flere av kundene våre velger høyere hastigheter. Svært mange har 300 og 500 Mbit/s og noen har 1 Gbit/s. I dag er 20 prosent av alle abonnentene i stand til å motta gigabithastighet. Alle de 45 til 50.000 nye kundene vi kobler på årlig får også mulighet til en slik topphastighet. Da hjelper det ikke å ha et tregt wifi-nett. Derfor skal wifi også oppgraderes til å kunne motta slike hastigheter, sier leder for teknologistrategi og virksomhetsarkitektur i Altibox, Atle Soma.
Les også: Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil
Mange trenger mer
I et Altibox-hjem er det rundt 20 dingser som er koblet til nettet og antallet øker. Da blir 100 Mbit/s en flaskehals.
– Derfor tror vi stadig mer av kundemassen ønsker å oppgradere til vesentlig høyere hastighet og det må vi forholde oss til når vi bygger ut nettet, sier Bakke.
– De siste månedene har vi hatt en trafikkvekst i nettverket vår på hele 300 prosent. Da gjelder det å ha best mulig utstyr. Men selv det er ikke nok. Vi har litt hemmelig egenutviklet saus også. Det er det som må til for å skille seg ut, sier Soma.
Les også:
Denne datamaskinen er mindre enn sin egen strømforsyning