Forsker Espen Lydersen ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) sier til Teknisk Ukeblad at hovedbekjempelseskjemikaliet nå må være aluminium.
Rotenon kan i tillegg brukes i svært liten målestokk i forurensede småbekker og tilsvarende tilsig til vassdraget. Da blir miljøskadene minimale.
Aluminiumkonsentrasjonen er så lav at det ikke forekommer noen skade på laksen. Forsøk med tre ganger så høye doser ga ingen fiskedød. Bare en svak påvirkning i blodprøver.
Lydersen sier at det kan foregå fiske i vassdraget parallelt med al-doseringen. Vannet kan også drikkes som normalt.
Små bevilgninger
Norge taper en milliard kroner årlig på gyroinfiserte vassdrag, ifølge Espen Lydersen. Fisken og alt liv dør under rotenonbehandlingen. Han peker på at ti års innsats med aluminiumsløsning vil fri hele landet fra Gyrodactylus salaris. Det krever 35 millioner kroner i årlige bevilgninger. Småpenger i forhold til dagens store tap. I tillegg er denne behandlingen miljøvennlig i motsetning til den omdiskuterte behandlingen med rotenon.
Forsøk i august
Forsøket med al ble gjennomført av NIVA og Universitetet i Oslo i Batnfjordelva i Møre og Romsdal. Løsningen ble tilsatt i august i år. Resultatet var at laksen ble fri parasitten etter få dager. Det skjedde over en strekning på fem kilometer nedenfor doseringspunktet. Parasitten forlater ikke bare laksen. Den dør av behandlingen.