Det var en ren tilfeldighet at operatørene ikke mistet kontrollen over reaktorene i kjernekraftverket Forsmark nord for Stockholm tirsdag forrige uke.
Dette hevder den tidligere konstruksjonssjefen ved Forsmark, Lars-Olov Høglund.
Han får delvis støtte av sikkerhetssjefen ved anlegget, Ingvar Berglund.
– Noe så alvorlig har ikke hendt tidligere, sier han til Upsala Nya Tidning.
Feil i bryteranlegg
Det var en feil i bryteranlegget utenfor kraftverket som gjorde at operatørene var nødt til å foreta en nødnedstengning av reaktorene i kraftverket.
Da skjedde det som ikke skal skje: To av de fire dieselgeneratorene som forsyner anlegget med nødstrøm sluttet å virke.
Dette førte til at operatørene måtte foreta nødnedstengningen av reaktorene «i blinde».
Tilbakeviser risiko
– Sikkerhetssystemet skal ikke påvirkes på denne måten. Men det var aldri noen risiko for havari, påstår Berglund.
– Ettersom de andre generatorene og alt annet fungerte, var det tilstrekkelig for at anlegget kunne nødnedstenges og kjøles ned.
Fullt kaos
Den svenske kjernekraftinspesksjonen SKI er imidlertid ikke like sikker. Det viser seg nemlig at generatorene som fortsatte å fungere, hadde samme feil som forårsaket havariet på de to som stoppet.
I en hurtigrapport konkluderer SKI med at forsmarkuhellet er eksepsjonelt og har innebåret en stor påkjenning på personalet. Den beskriver fullt kaos i kontrollrommet under nødnedstengningen:
«Datorskärmar i kontrollrummet slogs ut och högtalaranläggningen slutade att fungera vid snabbstoppet på Forsmark förra veckan. Signalbilden till kontrollrummet var därför mycket oklar. Bland annat var instrumenten som visade reaktornivån tvetydig eftersom vissa sensorer var strömlösa.»
Alvorligst siden Tsjernobyl
Etter Tsjernobyl-ulykken opererer kjernekraftindustrien med en skala på 1–7 for alvorlighetsgraden av hendelser.
– Hendelsen i Forsmark klassifiseres til 2 på skalaen. Noe så alvorlig har ikke hendt siden Tsjernobyl, innrømmer sikkerhetssjef Ingvar Berglund.