SAMFERDSEL

Amerikansk flytebrygge i Gaza stemples som fiasko

Den amerikanskbygde flytebrygga som skulle gjøre det mulig å frakte inn store mengder nødhjelp til Gaza, har vært en kostbar fiasko, mener kritikere.

Den amerikanske flytebryggen utenfor Gaza by skulle gjøre det mulig å frakte inn opptil 150 lastebillass med nødhjelp daglig, men slik gikk det ikke.
Den amerikanske flytebryggen utenfor Gaza by skulle gjøre det mulig å frakte inn opptil 150 lastebillass med nødhjelp daglig, men slik gikk det ikke. Foto: US Army/AP/NTB
21. juni 2024 - 10:36

Planen om å frakte nødhjelp sjøveien til palestinerne i Gaza, ble lansert av president Joe Biden i mars.

Som følge av mangel på store nok havneanlegg i Gaza kunngjorde Biden at USA skulle bygge en flytebrygge der slik at nødhjelp kunne tas i land via den.

Rundt tusen amerikanske ingeniørsoldater deltok i byggingen av den provisoriske brygga nær Gaza by, som det tok to måneder å få på plass.

Prislappen endte på drøyt 2,4 milliarder kroner, og i midten av mai ble den tatt i bruk.

Siden har bryggen imidlertid bare vært i bruk rundt ti dager. Resten av tiden har gått med til reparasjoner, og langt mindre nødhjelp enn planlagt er tatt i land.

Ubetydelig

Ifølge Pentagon har 3500 tonn med nødhjelp nådd Gaza via flytebryggen, men det tilsvarer i gjennomsnitt bare sju lastebillass om dagen siden den ble tatt i bruk.

De israelske angrepene og økende anarki på Gazastripen har også gjort det vanskelig for FN å distribuere den relativt begrensede mengden med nødhjelp som er tatt i land via flytebryggen.

– Volumet er ubetydelig, sier J. Stephen Morrison i den amerikanske tankesmia Center for Strategic and International Studies (CSIS) til The New York Times.

Han mener flytebryggen har vært et mislykket og svært kostbart eksperiment.

Humanitært dekke

Det samme hevder andre eksperter og hjelpeorganisasjoner, som mener flytebryggen har bidratt til å lette presset på Israel for å få dem til å åpne grensen for mer nødhjelp via landeveien til Gaza.

– Bryggen fungerer ikke, i hvert fall ikke for palestinere, konstaterte Stephen Semler i den amerikanske tankesmia Security Policy Reform Institute nylig.

Han kaller den «et humanitært dekke» for Biden-administrasjonens støtte til Israels bombing i Gaza.

Mislykket

Raphael Cohen i den amerikanske tankesmia RAND Corporation mener også at flytebryggen har vært mislykket.

– Den har ennå ikke gitt de resultater Biden-administrasjonen håpet på, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Den har vært ganske kostbar, og den har ikke løst den operative utfordringen med å bringe nødhjelp til Gaza, sier han.

Blir trolig demontert

Gazastripen opplever ifølge FN gryende hungersnød og mottok før krigen over 500 lastebillass med forsyninger daglig.

Bidens plan var at bryggen skulle gjøre det mulig å ta i land opptil 150 lastebillass med nødhjelp i døgnet, og at den skulle være i drift fram til september.

Værforholdene har imidlertid vist seg å være en stor utfordring, og to ganger har USA måttet slepe bryggen til havn i Israel for å utføre reparasjoner.

Torsdag var den på plass igjen, men kilder i Pentagon sier til The New York Times at den kan bli demontert for godt i løpet av juli.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er optimistisk på vegne av norsk økonomi. Han tror på sterk økonomisk vekst framover.
Les også

«Voldsom» satsing på Forsvaret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.